ZAŠTO JE OVA BILJKA ČUDO: ĐUMBIR ZA IMUNITET JE MIT ILI REALNOST?

Saznajte zašto je đumbir ključna biljka za podizanje našeg imuniteta.

Čudesni đumbir! Ova biljka je postala, naročito u posljednje vrijeme, sinonim za dobar imunitet. Zašto je to tako, i koje su činjenice koje govore tome u prilog saznajemo upravo sada.

Đumbir nam je stigao nam iz Indije, gdje se gaji preko 3,000 godina. Stari Grci i Rimljani su ga dodavali hljebu, zbog njegove koristi za bolje varenje. Đumbir djeluje i na mučninu, protiv smetnji u varenju, pa ga često stavljaju kao začin, i u slane i slatke poslastice. Koristi se rizom, dio biljke koji ima prijatan miris i oštar, jak i ljut ukus. To je taj čudesni đumbir!

Savremena medicina, pridružila se ovoj tradicionalnoj i čudotvornoj biljci, a pripisala je svojstva koja imaju aktivni principi iz nje. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, željezo i druge elemente, piše Pink.rs.

Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju. Ne sadrži toksične materije, pa se zato svakodnevno može koristiti.

Gingerol je uljana smola korijena đumbira, predstavlja jak antioksidans i ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Narodna medicina đumbir koristi kod prehlada i gripa (preporuka je žvakanje svježeg đumbira ili čaj, ali i svježe cijeđen sok).