Zašto je misicu svijeta Kiki Hakanson iz Švedske prokleo papa?

Šveđanka je 1951. godine šokirala javnost jer je titulu primila u bikiniju. Zbog toga su je mnoge zemlje osudile, a papa je na nju bacio kletvu

Mis svijeta je najstariji međunarodni izbor ljepote. Godine 1951. ga je u Ujedinjenom Kraljevstvu osnovao Erik Morli, a od njegove smrti 2000. godine, Morlijeva supruga, Džulija Morli, vrši dužnosti ko-predsjednika takmičenja.

Riječ je o najprestižnijoj tituli o kojoj mašta svaka djevojka koja se bavi modelingom, ali davne 1951. takmičenje je bilo zamišljeno kao jednokratan događaj povezan sa Festivalom Britanije koji se održavao u isto vrijeme.

Zna se da se takmičilo 26 djevojaka, ali sačuvana su imena samo 16 takmičarki. Od tog broja čak 21 djevojka bila je iz Britanije, ali je na kraju pobijedila Kiki Hakanson iz Švedske.

Djevojka od 22 godine izgledala je prelijepo, a osim što je postala prva Mis svijeta ikada, bila je u još nečemu prva – sve do danas jedina je misica koja je titulu primila u bikiniju.

Zbog ovog poteza (koji su od nje zahtijevali organizatori takmičenja) umjesto slave, Kiki je doživjela prilično neugodna iskustva – papa je bacio na nju anatemu, a neke države sa rigoroznim religijskim normama su joj zabranile ulazak.