Zašto je Hajgejt groblje jedno od najvećih blaga Engleske: Groblje u centru Londona koje vrvi od života

Uprkos što predstavlja dom za preko sto pedest hiljada umrlih, Hajgejt je pun života. Brojne životinjice poput lisica, zečeva, i kuna žive na groblju pretvarajući čitavo mjesto u pravu šumu punu života.

Evropska groblja imaju tendenciju da nas fasciniraju, i na neki neobjašnjivi način privlače svojom ljepotom i misticizmom koji kao da se može ugrabiti rukom kada kročite kroz njihiove kapije.

Jedno od njih j i poznato Hajgejt groblje u Londonu koje je zaštićeno u Registru parkova i bašto od kulturnog i istorijskog značaja u Velikoj Britaniji. Na 150.000 kvadratnih kilometara nalazi se čak pedeset i tri hiljade grobnica. Na ovom, zelenilom okruženom groblju, od 1839. godine, svoj vječni mir je pronašlo oko 170.000 ljudi.

 Viktorijanska ljepota smrti

Tokom mračnog viktorijanskog perioda, London ali i ostatak zemlje je bio pogođen velikim siromaštvom i kugom koja je odnijela na hiljade života. Kako bi što prije riješili problem mrtvih tijela čiji je broj rastao vrtoglavom brzinom, gradske vlasti su donijele urbanistički projekat kojim bi se viktorijanskom Londonu obezbijedilo sedam velikih grobalja.

Cilj je bio da se rasterete mala groblja koja su se nalazila u samom centru  , izgradnjom velikih i uređenih nekropola koje bi služile kao posljednje počivalište za veliki broj ljudi u godinama koje dolaze.

Tako je nastalo groblje Hajgejt, jedno od najljepših grobalja na svijetu za čiji je izgled nesumnjivo zaslužan viktorijanski odnos prema smrti ali i umjetnosti kojeg su pretočili u njegov današnji izgled. Raskošno ukrašeni kipovi i grobnice izgrađene u gotskom stilu, danas privlače na milione posjetioca. Ove grobnice takođe predstavljaju odraz moći i utjecaja koje su mrtvi željeli da zadrže i u zagrobnom životu.

 Posljednje počivalište velikana

Ono zbog čega se Hajgejt groblje posebno ističe je obilje vegetacije i velikih stabala, koje raste po čitavom mjestu zbog čega ovo groblje ima taako tajnovit i mističan izgled. Uprkos što predstavlja dom za preko sto pedest hiljada umrlih, Hajgejt je pun života.

Veličanstveni grob Karla Marksa

Brojne životinjice poput lisica, zečeva, i kuna žive na groblju pretvarajući čitavo mjesto u pravu šumu punu života. Kako bi zaštitili najstariji dio groblja i brojne, lijepo isklesane kipove i viktorijanske mauzoleje, uprava Hajgejta samo ponekad dozvoljava posjete manjim grupama turistima, što doprinosi mističnoj energiji groblja.

Hajgejt je danas posljednji dom i mnogih poznatih ljudi. Ovdje je mir našao otac socijalizma Karl Marks, Daglas Adams – autor “Autostoperskog vodiča kroz galaksiju”, Henri Grej – autor “Uvoda u anatomiju”, Malkolm Meklaren – menadžer “Seks Pistolsa”, Brus Rejnolds – organizator “Velike pljačke voza”, književnica Meri En Evans – poznata i kao Džordž Eliot.