ZAŠTO JE FEBRUAR NAJSREĆNIJI MJESEC U 2019. GODINI?

Miloš Tomić je mladi astrolog iz Gradiške, BiH. Astrologijom se profesionalno bavi preko pet godina, a od 2013. nosilac je diplome beogradske astrološke škole “JovanaL27” profesora Jovane Lučić Gajić, gdje trenutno ima poziciju asistenta-mentora. Oblasti njegovog interesovanja u astrologiji su horarna astrologija i astroprofilisanje. Objavio je i nekoliko istraživačkih radova o uticaju fiksnih zvijezda u natalnim i horarnim kartama. Pomenuti radovi su prevedeni i objavljeni na web portalu eminentnog, američkog, astrološkog časopisa “The Mountain Astrologer”, kao i na web portalu Kepler Collagea, sa sjedištem u Seattleu. Pored toga, Miloš redovno piše za različite časopise i web portale u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, te uspješno vodi astrološki blog “Wisdom of Stars”

Naslov ovog teksta bi mogao biti i ‘Vodič za retrogradne planete u 2019. godini’, ali kako u februaru nemamo nijednu planetu na astrološkom nebu u retrogradnom hodu, onda je februar sigurno najsrećniji mjesec u ovoj godini! Da se podsjetimo, retrogradan hod je prividno kretanje planete unazad, posmatrano sa Zemlje. Sve astrološke planete (osim Sunca i Mjeseca) imaju svoje faze retrogradnosti, koje se ciklično ponavljaju.

Sve do 6. marta, na nebu nećemo imati planete u retrogradnom hodu! Kada su sve planete direktne, Univerzum nam poručuje da smo usvojili lekcije ili ispravili greške iz prošlosti i da treba da se prilagodimo novom kosmičkom ritmu, kako bismo ostvarili svoje želje. S druge strane, periodi sa mnogo retrogradnih planeta na nebu donose tešku i sporu energiju, koja onemogućava realizaciju planova, onim tempom kojim bismo to željeli.

Tokom jula i avgusta ove godine 5 planeta će biti retrogradno istovremeno, pa će ovo biti pravo vreme za odmor i introspekciju. Svi ostali poduhvati će biti otežani ili odgođeni. Dobra vest je da u ovoj godini ni Mars ni Venera nisu retrogradni. Za razliku of 2018. godine, kada su obe planete bile retrogradne (Mars tokom leta, Venera tokom jeseni), u 2019. godini nećemo imati velike oscilacije kada su emocije i međuljudski odnosi u pitanju.

Da biste bili spremni za sve potencijalne izazove, koje mogu donijeti retrogradne planete, u nastavku je spisak svih retrogradnih kretanja do kraja ove godine.

MART:

Merkur – kreće retrogradno 6. marta sa 29* Riba. Retrogradan je 3 sedmice i 2 dana, a kreće direktno 28. marta sa 16* Riba.
APRIL:
Jupiter- kreće retrogradno 10. aprila sa 24* Strijelca. Na kraju mjeseca će biti na 23* Strijelca.
Saturn – retrogradan od 29. aprila (20* Jarca).
Pluton- retrogradan od 24. aprila (23* Jarca). Ostaje na istom stepenu do kraja mjeseca.
MAJ: 
Jupiter- retrogradan tokom čitavog mjeseca, od 23* Strijelca dolazi do 20* Strijelca.
Saturn- retrogradan tokom čitavog mjeseca, sa 20* prelazi na 19* Jarca.
Pluton – takođe retrogradan tokom čitavog mjeseca, prelazi na 22* Jarca.
JUN:
Jupiter, Saturn i Pluton su ponovo retrogradni tokom čitavog mjeseca, s tim da im se pridružuje i Neptun, koji kreće retrogradno 21. juna sa 18* Riba.
JUL:
Merkur – kreće retrogradno 7. jula sa 4* Lava. 19. jula se vraća u znak Raka i nastavlja retrogradan hod sve do 31. jula, kada kreće direktno sa 24* Raka. Ponovo, 3 sedmice i 2 dana.
Jupiter, Saturn, Neptun, Pluton su retrogradni tokom čitavog mjeseca.
AVGUST:
Jupiter- nakon 4 mjeseca retrogradnog hoda, Jupiter kreće direktno 11. avgusta sa 14* Strijelca.
Uran – Istog dana, 11. avgusta, Uran kreće retrogradno sa 6* Bika.
Saturn, Neptun i Pluton su retrogradni tokom čitavog mjeseca.
SEPTEMBAR:
Saturn – vraća se u direktan hod 17. septembra sa 13* Jarca.
Uran, Neptun i Pluton su retrogradni tokom čitavog mjeseca.
OKTOBAR:
Merkur – kreće retrogradno 31. oktobra sa 27* Škorpije.
Pluton – napokon kreće direktno 2. oktobra sa 20* Jarca, nakon 5 mjeseci i 8 dana retrogradnog hoda.
Uran i Neptun su retrogradni tokom čitavog mjeseca.
NOVEMBAR:

Merkur – kreće direktno 20. novembra sa 11* Škorpije.

Uran – retrogradan tokom čitavog mjeseca.
Neptun – 27. novembra kreće direktno sa 15* Riba. Faza retrogradnosti mu traje 5 mjeseci i 6 dana.
DECEMBAR:
Uran je retrogradan tokom čitavog decembra i godinu završava na 2* Bika.