ZAŠTO JE DOBRO NANOSITI PRIRODNA ULJA NA PUPAK?

Woman making a heart shape with hands around belly button

Prirodna ulja zauzimaju važno mjesto u učenju Ayurvede. Utječu na sve, od fizičkog zdravlja preko emocija do duhovnosti. Ulje se može nanositi na bilo koji dio kože, a odlično mjesto za početak može biti upravo pupak. Zašto je tomu tako, saznaj u nastavku.

Vlaži kožu

Ulja su izvrstan prirodni izvor vlage za kožu, posebice zimi kada je zrak posebno suh i na područjima koja često zaboravljamo njegovati, poput trbuha i pupka.

U ovu svrhu je posebno dobro koristiti kokosovo ili maslinovo ulje, bogato masnih kiselinama. Kožu će učiniti mekom i glatkom, posebice nakon tuširanja.

Uklanja prljavštinu

U pupku se nakuplja razna prljavština, a vrlo često zaboravimo posvetiti pažnju njegovu čišćenju. Na štapić za uši nanesi nekoliko kapi laganog ulja, poput jojobe, šafranike ili grožđa i njime premaži pupak. Ulje će omekšati kožu i tako olakšati uklanjanje prljavštine, prenosi Zdrava krava.

Oprezno sa štapićem ako se želiš poštedjeti poveće boli.

Liječi infekcije

Upravo zbog nakupljanja prljavštine, pupak je privlačno mjesto brojnim bakterijama i gljivicama, što dodatno pojačava važnost pravilnog i redovitog čišćenja. Ukoliko se infekcija ipak razvije, pomoći ti mogu odgovarajuća ulja.

Najbolji izbor je ulje čajevca, zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava. Dodaj 3 kapi ulja čajevca žličici kokosova ulja i nanosi ga na pupak 2 put dnevno dok infekcija ne prođe.

Olakšava bol u trbuhu

Nanošenje ulja na pupak može olakšati bol u trbuhu, nastalu zbog nadutosti, zatvora, želučane viroze ili trovanja hranom, a slabi i mučninu.

U ovom slučaju najbolje djeluju esencijalna ulja, poput ulja od mente ili đumbira, prenosi Curejoy.

Pomaže kod menstrualne boli

Slično kao i kod ostalih bolova u trbuhu, najbolju pomoć pružaju ulja od mente i đumbira, ali dobra opcija su i ulja čempresa i kadulje.

Jača plodnost

Nanošenje ulja na pupak povoljno utječe na plodnost i žena i muškaraca. U ovu svrhu se koriste esencijalna ulja biljke damian, guave, smreke i kadulje.

Ulja pomažu kod opuštanja, štite spermu, rješavaju menstrualne tegobe i pomažu regulaciju hormona.

Uravnotežuje čakru Swadhisthana

Swadhisthana je druga najvažnija čakra prema Ayurvedi. Smještena je u području sakruma, to jest iznad spolnih organa. Velik je izvor energije i mašte, stoga je posebno važna za osobe kojima je potrebna veća količina kreativnosti.

Da bi povoljno utjecala na ovu čakru, nanesi nekoliko kapi ulja u pupak i lagano ga masiraj. Možeš koristiti ulje sandalovine i palisandrovine.

Važno je naglasiti da esencijalna ulja prije korištenja obavezno treba razrijediti.