Zašto je dobro igrati šah? Jesu li šahisti pametniji i pravedniji?

Češće “druženje” sa šahovskim figurama čini daučimo kako da planiramo i predviđamo stvari i događaje. U toku partije šaha se aktivira dio mozga odgovoran za planiranje, samokontrolu i pravednost


Vječito pitanje je da li inteligentni ljudi igraju šah ili šah ljude čini pametnijima. Stručnjaci kažu da osobe s višim koeficijentom inteligencije više uživaju u ovom sportu, ali istraživanja pokazuju i da sama igra može da utiče na povećanje koeficijenta.

Studija u kojoj je učestvovalo 4.000 učenika iz Venecuele je potvrdila da je poslije četiri mjeseca nastave šaha došlo do znatnog skoka koeficijenta inteligencije djevojčica i dječaka. Stručnjaci preporučuju što češće “druženje” sa šahovskim figurama, jer tako učimo kako da planiramo i predviđamo stvari i događaje.

U toku partije šaha se aktivira dio mozga odgovoran za planiranje, samokontrolu i pravednost.

Dok ga igramo, kritički i strateški razmišljamo, što još u tinejdžerskim danima pomaže u razvoju prefrontalnog korteksa mozga, koji je važan za donošenje ispravnih odluka u svim aspektima života.

Istraživanje na čelu sa dr Stjuartom Margulijesom, u kojem je učestvovalo 53 učenika, pokazalo je da šah poboljšava vještine učenja, dok je studija objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine otkrila da starija populacija koja igra šah ima manje šanse da oboli od Alchajmerove bolesti. (novosti)