ZAŠTO IMATE ISPUCALE NOKTE?

Prema medicinskim istraživanjima, skoro 20 posto svjetske populacije pati od slabih, krtih, tankih, ispucalih ili lomljivih noktiju. U nastavku navodimo glavne razloge koji uzrokuju takve nokte te šta možete učiniti da ih ojačate.

1. Opsjednuti ste gel manikurom

Gel manikure izgledaju prekrasno, a traju duže od tradicionalnih. Međutim, nisu toliko dobre za zdravlje vaših noktiju jer mogu dovesti do lomljivosti, listanja i pucanja. Ovakvu manikuru morate ukloniti acetonom koji također oštećuje nokte. Osim toga, tehničari za nokte će turpijati vaše nokte prilično agresivno, što je još jedan razlog zašto nokti mogu postati previše krhki i lomljivi.

Rješenje: Napravite pauzu i pustite noktima da dišu između manikira sa gelom. Prelazak na tradicionalni lak za nokte također može pomoći. Konačno, održavajte svoje nokte između gel manikura tako što ćete redovno nanositi losion ili ulje na nokte i zanoktice.

2. Koristite aceton za skidanje laka

Skidanje laka (bilo da je gel ili tradicionalni) ne znači samo uklanjanje sloja laka. Također, uklanjate dio gornjeg sloja noktiju, što dovodi do stanjivanja. Mogu proći mjeseci dok vam ponovo izrastu zdravi nokti.

Rješenje: Nemojte guliti lak za nokte. Isprobajte sredstvo za skidanje laka bez acetona kako ne biste dodatno oslabili vaše nokte. Kada skidate gel lak, ostavite da se dobro natopi i nemojte previše strugati.


3. Kućanske poslove obavljate bez rukavica

Čišćenje kuhinje i kupatila je neophodno, ali ponovljeno i produženo izlaganje hemikalijama koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, sapunu i vodi, moglo bi oslabiti vaše nokte, čineći ih lomljivim i sklonim pucanju.

Rješenje: Koristite gumene rukavice dok ribate i čistite. Ovo će spriječiti da hemikalije, sapun i voda dodiruju vaše nokte (i kožu!) dok čistite.

4. Vaša prehrana nije uravnotežena

Ponekad su lomljivi ili deformisani nokti uzrokovani nedostatkom vitamina ili drugih nutrijenata. To može biti zbog nedostatka vitamina A, C, D ili nekih minerala poput željeza. Iako se vitamin B7 (biotin) najčešće spominje i promoviše kao dodatak prehrana važan za kosu i nokte, nema puno kliničkih podataka koji bi potvrdili tu vezu.

Rješenje: Hranite se zdravo – neka vaša prehrana bude raznovrsna, uravnotežena i umjerena. Jedite svježu hranu bogatu esencijalnim vitaminima i mineralima.

5. Starenje utječe na zdravlje noktiju

Nokti često postaju tanji ili lomljiviji kako starite. Ovo može biti rezultat gubitka kolagena zbog starenja.

Rješenje: Koristite učvršćivač za nokte. Možete poduzeti i neke od drugih mjera koje smo već spomenuli, kao što je izbjegavanje gel manikure, nošenje rukavica prilikom čišćenja, osiguravanje dovoljno biotina i češće korištenje losiona za ruke ili ulja za zanoktice.