ZAŠTO GRIZEMO USNE, OBRAZE ILI JEZIK?

Grickanje usne, obraza ili jezika ili grickanje tkiva u i oko usta navika je koju mnogi ljudi imaju. Ali, šta je uzrok tome? Često je to stres. Svi imamo različite načine da se nosimo sa stresom, anksioznošću i dosadom. No, koliko ova navika zapravo može biti štetna?

Zašto grizemo usne?

Grickanje može biti povezano sa nervozom. Kada se uhvatite da grizete usne, važno je to osvijestiti i prepoznati – tada to možete svjesno i aktivno pokušati zaustaviti. U najizraženijim fazama, grickanje usana može ostaviti hronično ispucale usne koje se perutaju i krvare.

Nekada možete slučajno ugristi unutrašnjost obraza ili usne. Svi znamo koliko to može biti bolno, iako obično zacijeli samo od sebe.

Međutim, postoje situacije kada grizenje usana ili obraza može biti neizbježno. Kada postoji poremećen odnos između griznih ploha zuba tokom pokreta čeljusti ili artikulacije, povećava se vjerovatnoća da će obraz, usna ili jezik ući između njih.

Nepravilan zagriz predstavlja ozbiljan problem jer može oštetiti vaše zube. Kada osoba žvače hranu, pritisak zalogaja se ravnomjerno raspoređuje na sve zube. Nepravilan zagriz stvara veći pritisak na manji broj zuba zbog čega se vremenom zub ošteti ili slomi. Srećom, postoji mnogo načina da se ispravi pogrešan zagriz.

Zašto je hronično grickanje usana loše?

Bez obzira koji je osnovni uzrok, grickanje bilo kojeg dijela usta boli! A nelagodnost ponekad traje mnogo duže od prvobitne pojave bola nakon kontakta. Štaviše, nakon ugriza obično se razvije ranica u ustima. Ako se ne održava prikladna oralna higijena, ove ranice se mogu inficirati i može se pojaviti čitav niz drugih potencijalnih problema, uključujući glavobolje, pomicanje zuba i bol u vilici.

Ako imate problem sa grickanjem, svakako ga iznesite na sljedećem pregledu kod zubara.