Zašto bi žene tokom trudnoće trebale jesti kisele krastavce?

Poznato je da je čulo okusa žena tokom trudnoće znatno osjetljivije, pa tako neku hranu odbacuju, a neke se ne mogu zasititi.

Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumacijom?

Sve je “zakuhala” majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju osjećati potrebu za hranom koja će ih stimulirati.

Njemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu. Zahvaljujući istom vitaminu također pomažu u apsorpciji željeza ili kalcija koji stimuliše rast kostiju i zato je itekako važan tokom trudnoće.

Neke ukiseljene namirnice poput haringi također stimuliraju proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog “podizača” raspoloženja.

Stručnjaci također vjeruju kako je žudnja za nekom namirnicom vjerojatno način na koji tijelo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.

error: Content is protected !!