ZAŠTO BI TREBALO DA ZAPALITE ŽALFIJU: Iznenadićete se pozitivnim djejstvima

Paljenje žalfije praktikovali su Indijanci, a naši preci su vjerovali da ova biljka istjeruje zlo i liječi mnoge bolesti. Poznata je pod raznim imenima što samo svjedoči o njenoj popularnosti kod raznih naroda. Ova biljka sastavni je dio mnogih lijekova i ima široku primjenu u medicni. Koje su sve prednosti zapaljene žalfije?

Čisti vazduh
Žalfija posjeduje izuzetna antimikrobna svojstva; neka istraživanja pokazala su da ova biljka može da uništi čak i do 94% bakterija iz vazduha! Savjetuje se da suhe listove žalfije umotate u štapić, a potom zapalite jedan kraj.

Može pomoći u ublažavanju brojnih simptoma
Praktikovanje paljenja ovog japanskog cvijeta može vam pomoći da ublažite glavobolju, kašalj, smanjite rizik od dobijanja srčanih bolesti i astme. Ovo se dijelom može pripisati činjenici da se u vazduhu može naći čak 1800 različitih bakterija, a da žalfija može uništiti veliki dio ovih mikroorganizama!

Vjeruje se da “čisti” dom od negativne energije
Od davnih vremena ostalo je vjerovanje da ova biljka čisti dom od loših iskustava, negativnih ljudi i trauma. Upravo zbog toga mnogi ovu biljku koriste tokom meditacije.

Sredstvo za opuštanje
Istraživanje sprovedeno prije 8 godina potvrdilo je da neke vrste žalfije mogu biti značajni saveznici u smanjivanju simptoma anksioznosti i za podizanje raspoloženja. Recimo, bijela žalfija je bogata jedinjenjima koja aktiviraju određene receptore u mozgu koji su zaduženi za podizanje nivoa raspoloženja, smanjenje stresa, pa čak i ublažavanje bola.