Zaštitite dom i zdravlje: Napravite sami prirodni sprej protiv grinja (Recept)

Napravite super sprej protiv grinja – evo šta treba da sipate po namještaju kako biste spriječili alergijske reakcije!


Grinje, ta nevidljiva mala stvorenja veoma su čest uzročnik alergija, a ima ih gotovo svuda – u posteljini, tepisima, namještaju, zavjesama…

Da biste spriječili njihovo širenje, potrebna vam je samo flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića.

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za dijelove namještaja koje ne možete da perete, a za posteljinu i zavjese koristite ulje tako što ćete nekoliko kapi sipati u dozu deterdženta koju inače koristite.

Za uništavanje grinja u tepihu pomiješajte 10 kapi ulja sa sodom bikarbonom i kroz sito prosejte po tepihu. Poslije pola sata usisajte.

Sastojci:

1 dl limunovog soka
2 kašičice peršuna
1,5 dl destilovane vode
0,5 dl. 70postotnog alkohola

Priprema:

Listove peršuna usitnite, prelijte destilovanmom vodom i alkoholom. Protresite teglu zatvorite i ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan tečnost procijedite i dodajte limunov sok. Losion čuvajte u tamnoj bočici, u donjem dijelu frižidera. Losion nanosite jednom do dvaput dnevno (ujutru i uveče) na čistu kožu. Možete se umiti poslije sat-dva, ali nije neophodno.

Ukoliko imate suhu kožu, napravite losion bez alkohola:

25 gr svježeg peršuna
2 dcl vode
3 dcl mineralne vode

Peršun prokuhati u dva decilitra vode, pustiti da se ohladi u zatvorenoj posudi, a zatim držite otklopljeno 30 minuta. Procediti i dodati mineralnu vodu. Losion čuvati na hladnom mjestu u tamnoj bočici.