ZAŠTITA OD RADIJACIJE: Da li postoje efikasne metode na koje se možemo osloniti?

Ovih dana sve je aktuelnije pitanje mjera zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja, kao i kako se ona sprovodi u praksi.

Aktuelni dogadjaji samo su ponovo otvorili pitanje koje mjere zaštite protiv radioaktivnosti, jonizujućeg zračenja i radijacije mi kao civili možemo preduzeti. Otkrivamo vam ono što se pokazalo najefikasnije kroz iskustva nuklearne medicine i događaja iz istorije u posljednja dva vijeka.

Treba napomenuti da izloženost jačim dozama radioaktivnosti i jonizujućeg zračenja dovodi do trovanja radijacijom i radijacione bolesti, to jest odumiranju koštane srži i otkazivanju rada unutrašnjih organa. Zavisno od stepena izloženosti i jačini radijacije, bolest je stepenovana po statistici preživljavanja. Nuspojave pojačane radijacije su mutacije na DNK i ćelijama organizma i pojava degenerativnih bolesti.

Medjutim, ono što nas obične gradjane zanima je kako se zaštiti od posredne radijacije, kako izvršiti neku priručnu dekontaminaciju. Neposredne mjere zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja su slijedeće:

Izbjegavati kontakt i blizinu radioaktivnog zračenja, skloniti se na bezbjednu udaljenost

Usljed prisustva radioaktivnih čestica u vazduhu, izbjegavati boravak na otvorenom i udisanje bez maske

Tuširati se, kupati se i pokušati sprati radioaktivne čestice sa kose i tijela u prvi mah

Baciti odjeću za koju se pretpostavlja da je možda došla u kontakt sa radioaktivnim česticama

Namazati cijelo tijelo povidon jodom

Uzeti oralno tablete kalijum joda

Ne piti vodu iz vodovoda u zagadjenom području i ne tuširati se istom vodom

Hraniti se vegetarijanski integralnim žitaricama

Piti crni ili zeleni čaj kao preventivu od pojave efekata zračenja

Piti samo flaširanu vodu u zagadjenom području

Jesti tradicionalnu japansku miso supu – supa sa miso pastom

Ne valjati se po travi u zagadjenom području ili području preko kojih je prešao radioaktivni oblak

Ne jesti salatu, zelje, špinat i povrće iz područja preko kojeg je prošao radioaktivni oblak

Jesti salatu od svježih algi ili variva sa algama

Postiti i ne jesti do dolaska u bezbjednu zonu, a i mesec dana poslije ozračivanja biti na postu

Nažalost, naša čula su neosjetljiva za radioaktivne zrake, budući da ih ne možemo ni vidjeti ni osjetiti po mirisu itd i što se vidljivi znaci djejstva javljaju tek poslije izvjesnog vremena, piše portal svijetnauke.org. Najviše pažnje treba posvetiti tome da se radioaktivne čestice ne unose u samo tijelo udisanjem kontaminiranog vazduha, kontaminiranom vodom iz vodovoda ili hranom koja je ozračena.

Iskustva iz Hirošime i Nagasakija je pokazalo na jednom slučaju sirotinjske bolnice, gdje su pacijenti bili ozračeni kao i svi ostali, ali su u mnogo većem procentu preživjeli, da su ljudi koji su se hranili integralnom rižom, miso supom i vegetarijanski, bolje prošli sa posljedicama radijacije nego njihovi sugradjani koji su se normalno hranili.

Postoji vjerovanje da crni i zeleni čaj smanjuju dijelom uticaj zračenja. Kao i unos kalijum jod tableta. Povidon jodom se maže tijelo da se zaštiti od spoljneg zračenja i radioaktivnih čestica u vazduhu, piše portal bastabalkana.com.