Zasladite se jesenskom savijačom od bundeve

Postoji cijeli niz jela koja se mogu napraviti s bundevom – neodoljivom kraljicom jeseni.

Bundeva je bogata hranjivim i korisnim sastojcima, a istovremeno je lako probavljiva zbog velike količine vlakana.

Obiluje antioksidansima čime pomaže našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.

Nisko je kalorična, pa tako 100 g bučinog mesa ima samo 28 kcal.

U pripremi savijače s bundevom koristila sam gotove kore, idealne za zaposlene domaćice i sve one koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela.

Savijaču možete napraviti i u slanoj varijanti. U tom slučaju nemojte koristiti šećer i cimet, već povećajte količinu soli.
Sastojci:

1 pakovanje kora za savijače
1 manja bundeva (hokaido) – oko 650 g
250 g svježeg kravljeg sira
250 ml grčkog jogurta
150 g eritritola (ili drugog prirodnog zaslađivača prema vašoj želji)
1 čajna kašika cejlonskog cimeta
½ čajne kašike himalajske soli
1 kašičicalimunovog soka
1 kašičica naribane organske limunove korice
otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 °C.

Očistite tikvu od koštica, ogulite je i naribajte.

Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.

Izvadite kore iz pakovanja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do 15, ovisno o proizvođaču. Broj kora podijelite s 3 (toliko će vam trebati za jednu savijaču). Ovisno o broju kora, podijelite i nadjev tako da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.

Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i ponovite postupak. Pripremljeni nadjev rasporedite na ⅔ površine kore, počevši od jednog kraja. Savijte lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini tepsije. Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.

Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču lagano premažite ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu rernu oko 40 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Toplu savijaču narežite na komade i poslužite.

Uz toplu savijaču možete servirati domaći jogurt ili kiselo mlijeko, a po želji možete je i dodatno zasladiti.

Komentari

komentara