ZARAŽENO DIJETE NE TREBA KUPATI: OVO SU ZABLUDE O VARIČELAMA

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dječjih kolektiva gdje se veoma lako šire među djecom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest.

Kako je počela sezone ove infekcije iz godine u godinu se javljaju i zablude koje kruže u narodu vezane za ovčije boginje

Jedna od najvećih je definitivno da dijete koje ima ovčje boginje ne treba kupati bar dvije sedmice.

Stručnjaci upozoravaju da to nije tačno i da dijete koje ima varičelu mora da se kupa!

Razlog tome je što su boginje pravi mali “krateri” u koži i predstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dijete ne kupa, ogromna je vjerovatnoća da se u virusne kožne promjene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele.

Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomiješane sa neopranim znojem u kombinaciji sa ustajalim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promjene). Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promjena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!

Zato, kupajte djecu, bolje rečeno, tuširajte ih i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nježno, bez trljanja da se svježe krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zacjeljenje” varičele, to radi prljavština.

Druga velika zabluda je da kosu nikako ne smijemo da peremo djetetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe.

Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.