Zapostavljena, a izuzetno ljekovita namirnica: SIRUTKA – PRIRODNI DRAGULJ ZA JETRU I IMUNITET

Sirutka je pravi rudnik minerala, sadrži kalijum, magnezijum, gvožđe, natrijum,cink,bakar, kobalt, mangan, molibden, fosfor, aminokiseline, belančevine i mnoge vitamine.
Ona u svom sastavu ima 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiselina i do 11 enzima. Pored toga ona sadrži čitav lanac bjelančevina: b-laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (goveđi serum albumin).

Njena ljekovita svojstva su veoma velika i nisu do kraja istražena.Pojačanom upotrebom sirutke dolazi do bržeg oporavka bolesnih mjesta u organizmu, zatim pospješuje razgradnju masti i jača imunitet.

Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečavaju osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama i starim ljudima.

Pošto u sebi ima mnogo bjelančevina, ona je prijeko potrebna osobama sa oslabljenim imunitetom ili osobama koje su upravo preboljele neku bolest kako bi im ojačala imunitet.
Pošto sirutka utiče na lučenje serotonina (hormon zadovoljstva), a u isto vrijeme eliminiše umor i grčeve u mišićima, preporučuje se osobama koje su pod stresom.

Kod starijih osoba, zbog nedovoljnog unosa bjelančevina dolazi do razrijeđenja kostiju, posebno bedrene kosti i kičme ali se redovnim konzumiranjem sirutke taj problem može izbjeći.
U isto vrijeme sirutka čisti krvne sudove od naslaga, uklanja naslage na zubima i prevenira karijes a jedna od najbitnijih karakteristika ove ljekovite tečnosti je da podstiče regeneraciju jetre. Ona je prirodni antiseptik i liječi upalu grla i disajnih puteva.

Sirutka je visokovrijedna namirnica iznimno niske energijske vrijednosti, otprilike 30 kcal na 100 grama. Pogodna je za konzumaciju kod sportaša i osoba koje žele kontrolirati tjelesnu težinu, odnosno koje žele smršati, upravo zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti.

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.

Sirutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Posjeduje i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrednost u crijevima i uništavaju prekomijeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva.