Započinjanje dana šetnjom višestruko je korisno po naše zdravlje

Započinjanje dana šetnjom ima više beneficija na organizam nego što možete da zamislite. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da krenete da praktikujete jutarnju šetnju, a ovo su neke od njih.

BOLJE RASPOLOŽENJE
Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osjećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje pet dana sedmično.

POZITIVAN UTICAJ NA PROCES MRŠAVLJENJA
Ako želite da izgubite kilograme jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom biće pun pogodak! Ako hodate umjerenim tempom 30 minuta, možete sagorjeti i do 150 kalorija.

JAČANJE IMUNOG SISTEMA I PREVENCIJA
Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 odsto. Šetnja može pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi i jačanju vašeg imunog sistema i mišića.

POBOLJŠANJE KONCENTRACIJE I IZOŠTRENOSTI UMA
Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se praktikovale šetnju u jutarnjim časovima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše skoncentrišete na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše riješite probleme.

POBOLJŠANJE SNA
Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna – naime, istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću.