Zapečeni bolonjez s tikvicama

Za današnji ručak spremite zapečeni bolonjez s tikvicama.

Potrebni sastojci:

1 glavica crnog luka

1 mrkva / šargarepa

malo maslinovog ulja

400 grama mljevenog mesa

200 ml kuhanog paradajza

1 kašika domaćeg ajvara

za podlijevanje domaća supa ili voda

po ukusu sol, biber, domaći suhi začin

bijeli luk u prahu

suho peršunovo lišće

3 srednje zelene tikvice

3 jaja

200 ml kisele pavlake / vrhnja

oko 100 grama tvrdog sira po izboru

Način pripreme:

Luk sitno nasjeckati, a mrkvu naribati. Ispržiti ih na malo maslinovog ulja. Dodati mljeveno meso i lagano pržiti. Dodati kašiku ajvara i kuhani paradajz. Podlijevati s domaćom supom ili vodom. Dodati začine po okusu i dinstati uz povremeno miješanje dok meso ne bude skuhano. Smjesa treba da bude gusta jer ce tikvice malo pustiti vodu. Na kraju posuti s peršunovim lišćem.

Zelene tikvice oprati, obrisati i isjeći pomoću spiralizatora da se dobiju špageti. Lagano ih posoliti pa odmah dodati kuhani bolonjez. Smjesu dobro promiješati i istresti u nauljenu tepsiju.

Razbiti 3 jaja s 200 ml kisele pavlake i malo soli. Premazati preko smjese u tepsiji i posuti s naribanim tvrdim sirom.

Peći na 180 stepeni dok fino ne porumeni.