ZANIMLJIVOSTI ŽEPE: Kamene stolice i tajanstvena kugla privlače putnike namjernike

Područje Žepe u opštini Rogatica obiluje brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima. Uz Andrićev most na Žepi i Redžep-pašinu kulu sa oreolom nacionalnih spomenika, tu su brojni stećci i srednjovjekovni grad Vratar koji je, kako bilježe istoričari, bio središte župe u kome je stolovala vlastela Drinjačići i Kovačevići.

Ostaci Vratara još su dobro vidljivi, ali pažnju, uglavnom namjernih, posjetilaca privlače „kraljev sto“ ili velika stolica i mala kamena stolica.

Velika stolica je kamena gromada koja je isklesana tako da ima sjedište, naslon za leđa i nešto naslona za ruke. Ukupna visina stolice iznosi oko 130 centimetara i okrenuta je prema sjeveru, odnosno južnoj ulaznoj kapiji nekadašnjeg grada. Ispred stolice ima dosta zaravnjenog prostora pa se pretpostavlja da se tu nekada zborovalo, a govore, mereći po ovovremenskim ponašanjima, držao je, ko bi drugi, nego vlastelin, navode sadašnji žitelji sela Vratar, koje je smješteno na padinama istoimenog brda na kome je nekad bio grad Vratar.

Nedaleko od kraljeve ili velike stolice, nalazi se i druga, mala stolica, koja je lošije urađena ili vremenom oštećena.

Na području Žepe je i zanimljiva i lijepo oblikovana kamena kugla sa patinom koja asocira na davno prošla vremena. Kugla sada ukrašava dvorište Sulje Kulovca u centru sela Žepa.

Suljo kaže da je kugla isplivala iz zemlje u neposrednoj blizini Redžep-pašine kule i kao posebna atrakcija sastavni je dio mesta za odmor pred njegovom porodičnom kućom, piše 058.ba

Čemu je je napravljena i čemu je služila ovde niko ne zna. Na potezu su arheološki i drugi stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, navode u Opštinskoj turističkoj organizaciji u Rogatici.