Zanimljiva dijeta: Jedite vodu i mršajte

Skidanje kilograma jednostavno ne uspijeva? Jeste li ikad pomislili da vašem organizmu treba vode? Da je žedan? Za zdravlje je potrebno 2-3 litre tečnosti dnevno, ali su rijetki oni koji to pravilo poštuju. Posljedice toga su usporavanje razmjene materija i blokiranje sagorijevanja masti

Savjet koji sve češće čujemo od ljekara i nutricionista je: Treba više da pijete! Najbolje bi bilo piti dvije litre vode dnevno. Tu količinu vode, međutim, unosi samo mali broj ljudi. Naročito zaboravljamo da pijemo kad smo pod stresom. Kanadska ljekarka dr. Melia Heršberg zna kako da nadmudri tijelo da bi dobilo dovoljno vode. Njen savjet je: “Jedite vodu!” Jedna američka studija potvrđuje da ko jede namirnice koje sadrže visok procenat vode, brže mršavi. Pacijentkinje u prosjeku gube oko četiri kilograma tokom sedmice, a odlično je i to što sa stomaka nestaju jastučići.

Treba znati da našim tijelom cirkuliše oko 45 litara vode koja prenosi hranljive materije do organa, održava sve hemijske procese, pospješuje razmjenu materija i reguliše temperaturu tijela. Ako količina vode u tijelu opadne, krv postaje gusta. Organi tada imaju problema sa obavljanjem funkcija, blokirana je razmjena materija, a tijelo gubi energiju. Posljedica toga je da se osjećamo malaksalo.

Jedna čaša vode aktivira stvaranje motilina tokom jednog do dva sata. Motilin je hormon sitosti u želučano-probavnom traktu koji “javlja” mozgu da ima dovoljno tečnosti za dobijanje potrebne količine energije. Ako se to ne dogodi, naš mozak šalje poziv u pomoć. Javlja se osjećaj da hitno moramo nešto da pojedemo i tada uglavnom posegnemo za energetskim bombama, kao što su čokolada ili kolačići. Ako neko nerado pije, može i na drugačiji način da spriječi nedostatak tečnosti u organizmu – tako što će jesti namirnice koje sadrže visok procenat vode. Te namirnice imaju dvije prednosti: stvaraju osjećaj sitosti i sadrže malo kalorija. S druge strane, visok procenat vode pomaže da zadovoljimo potrebu organizma za tečnošću.

Namirnice koje sadrže visok procenat vode

PRILOZI: kuhani krompir – 80%, tjestenina dinstana – 65%;

MLIJEČNI PROIZVODI: nemasni jogurt – 89%, kefir- 89%, mlijeko s niskim procentom masti – 89%, feta sir – 80%;

VOĆE: limun – 89%, grejpfrut – 89%, narandža – 86%, ananas – 85%, jabuka – 85%, grožđe – 81%, banane – 75%;

POVRĆE: zelena salata – 96%, krastavac – 96%, paradajz – 94%, šampinjoni – 93%, karfiol – 92%, keleraba – 91%, paprika – 90%, kupus – 90%, mrkva – 89%.

Preko namirnica koje sadrže visok procenat vode možemo unijeti oko litar vode, ali to naravno ne znači da smijete da prestanete da pijete vodu! Potrebno je popiti još 1,5 litara vode. Pijte vodu pola sata prije svakog obroka i to 0,2 litre. Uz to prijepodne i poslijepodne treba da pijete pola litre čaja npr. svjež čaj od nane. Tako ćete lako dostići količinu od 1,6 litre tečnosti.

DNEVNI PLAN

Poslije ustajanja popijte čašu (0,2 l) mlake vode.

DORUČAK – VOĆNI MIKS: Napravite voćnu salatu od svježeg voća koje volite, npr. kivija, jabuka, banana. Salatu možete jesti sve dok se ne zasitite. Uz to je dozvoljeno popiti 100g nemasnog jogurta. Skuhajte biljni čaj (0,5 l) koji ćete piti tokom prijepodne.

UŽINA – MILK ŠEJK: Izmiksajte 100g jagoda, ili sličnog voća, sa 150 ml kefira, a zatim zasladite medom. Pola sata prije ručka popijte 0,2 l vode.

RUČAK – MIJEŠANA SALATA: Napravite miješanu salatu od različitih vrsta zelene salate. Za preliv, pomiješajte 1 kašiku ulja, ½ kašike sirćeta i svježe začine. Što se tiče ostalog povrća, možete po ukusu da dodate paradajz, mrkvu, brokoli, papriku itd. Salatu možete da jedete u neograničenim količinama, sve dok ne osjetite prijatnu sitost.

Dozvoljeno je dodati: 80 g piletine ili 1 čvrsto kuhano bjelance ili ¼ avokada. Skuhajte još 0,5 l čaja, npr. zelenog, koji treba da popijete do uveče. On je posebno efikasan poslijepodne. Imajte na umu da ne treba da stoji duže od tri minuta.

UŽINA: Jedite voće dok ne osjetite sitost. Pola sata prije večere popijte 0,2 l vode.

VEČERA – SUPA OD POVRĆA: Povrće, na primjer tikvice, mrkvu, paradajz, karfiol, boraniju, očistite, operite i isijecite na komade. Kuhajte povrće u 250 ml vode deset do petnaest minuta, dodajte 20 – 30 g skuhanih rezanaca, dodajte začin i pospite parmezanom.

(aura.ba)