ZANIMA VAS HOĆE LI VAŠE DIJETE IMATI PROBLEMA U ŠKOLI? SAZNAJTE POMOĆU GROŽĐICA

Grožđice bi vam mogle otkriti koliko će pametno biti vaše dijete u dobi od osam godina. Naime, istraživanjem je otkriveno da jednostavan test za koji vam je potrebno ovo sušeno voće otkriva kakvo će dijete biti u školi i koliko će se moći fokusirati na nastavu.

Nastavnici sa Univerziteta Warwick za testiranje mališana koristili su grožđice i plastičnu čašu. Posjeli su ih, a ispred njih na stol stavili grožđice pa ih prekrili čašom. Djecu staru 20 mjeseci zamolili su da pričekaju 60 sekundi.

Uočili su da su djeca koja su slijedila pravila i čekala kasnije bila bolja u školi od onih koji su odmah posegnuli za grožđicama.

Otkrili su i da je kod prerano rođene djece veća vjerojatnost da će posegnuti za grožđicama od one koja su došla na svijet u terminu.

Mališani su ponovno podvrgnuti procjeni u dobi od osam godina. Ona djeca koja su strpljivo čekala 60 sekundi prije nego što su pojela grožđice imala su u prosjeku sa sedam bodova veći kvocijent inteligencije od one koja su bila nestrpljiva. Također, što su kraće vremena djeca u dobi od 20 mjeseci čekala prije nego što su pojela grožđice, tim su imala većih problema s pažnjom i akademskim postignućima u dobi od osam godina.

Kako prenosi Index.hr, profesori smatraju da bi na ovaj način mogli prepoznati kognitivne probleme u ranoj dobi, a time i ranije intervenirati i pomoći djeci u učenju i razvoju.

– Igra s grožđicama je jednostavan i učinkovit alat koji ocjenjuje inhibitornu kontrolu kod male djece. Traje samo pet minuta, a može se koristiti za identifikaciju djece koja imaju rizik od problema s pažnjom i učenjem – izjavio je profesor Deiter Wolke koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Paediatrics.