ZAMKE SECOND HAND ROBE: OVIH 7 stvari nikad i nipošto nemojte kupovati!

Kupovina korištene robe u mnogim je zemljama gotovo dio kulture, svakako najnormalnija stvar. Organiziraju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korištenom robom nalaze se na svakom koraku.

Posljednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, no second hand shopovi sve su bolje organizirani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odjeća dok dućana s ostalim korištenim predmetima još uvijek nedostaje

Kako bilo, kupovati korišteno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, no neke je predmete ipak pametnije kupiti nove, piše stranica Tree Hugger . Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati korištene.

1. Madraci, kauči i slični komadi namještaja

Bez obzira imate li običaj korištenu robu skupljati s ceste, ostavljenu kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizirane dućane, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada namještaja je u – stjenicama. I nisu samo stjenice u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminisati, tu su i buhe, dlake, prhut i razne druge nevidljive gadarije.

Ako ste ipak strastveni ljubitelj antiknog namještaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolijevke i dječji kreveti

Kupovanje korištene dječije odjeće, igračaka pa i namještaja je sasvim normalna stvar i štedi nevjerovatno mnogo novaca jer se djeca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odjeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo 10 miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Zbog toga, nemojte riskirati sigurnost djeteta i kupite novo i provjereno.

3. Sjedalice za automobile

Iako i ovo spada u one pretjerano skupe ‘must have’ predmete, ni auto sjedalice ne biste trebali kupovati korištene, a razlog je isti kao i kod krevetića – sigurnost na prvom mjestu.

4. Kacige

Ista stvar vrijedi i za kacige, naprimjer one biciklističke. Možda na prvi pogled može djelovati da je dobrom stanju, no pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

5. Kupaći kostimi i donji veš

Obje ove vrste odjevnih predmeta trebale bi se kupovati nove. Uprkos pranju nije pretjerano higijenski jer nikad ne znate kolike se bakterije, tjelesne tekućine i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate.

6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je također nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da vjerovatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami napraviti vlastitu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućanski predmet, no velik broj ljudi kupuje korištene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na cesti smanjena. Ako ste se baš napikirali na stare, korištenegume, iskoristite ih za cvijeće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvijek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan.