Zalogaji po receptu Meše Selimovića: Višegradski kupus za gurmane

Uz ovo jelo uživat ćete u svakom zalogaju…

Kupus je veoma zdrav, njime se u organizam unose najkvalitetniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za imunitet. Veoma je važan za zdravu ishranu, jer jača i oživljava cijeli organizam. Koristi se preko cijele godine, sirov ili kiseo, a ovaj recept za pripremu svježeg kupusa je proslavljen i jelo je izuzetno ukusno i zdravo.

PROČITAJTE I OVO

Ukusna i zdrava: Pica s povrćem

Potrebno je: 800 g svježeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša bijelog vina, dvije-tri kašike ulja

Glavicu svježeg kupusa nasijecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike isjeckane na kocke, 4 krompira isijecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo nasjeckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, bijelo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuhajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuhalo. (aura.ba)