ŽALFIJA I RASTAVIĆ UKLANJAJU POLIPE NA GLASNIM ŽICAMA

Nakon što utvrdi uzrok nastanka promjena na glasnicama, ljekar će odrediti terapiju u koju obavezno treba uključiti i ispiranje grla lijekovitim čajevima

 U grkljanu postoji sasvim mali mišić koji zatežući glasne žice omogućava dobijanje glasa i tonova, a samim tim i pričanje, šaptanje, pjevanje. Do gubitka glasa obično dolazi tokom prehlade, usljed višečasovnog glasnog pjevanja ili vikanja, međutim, može biti izazvan i nekim drugim, ozbiljnijim uzrokom, kao što su polipi na glasnim žicama. Polipi su najčešće benigne promjene na glasnim žicama i uglavnom se sreću kod muškaraca pedesetih godina.

Uzroci nastanka

Polipi nastaju kao posljedica hronične, upalne ili mehaničke iritacije glasnih žica. Polipoza glasnica prevashodno se javlja kod ljudi koji profesionalno koriste glas, kao što su pjevači i voditelji, ali podjednako je česta i kod dugogodišnjih pušača, kao i osoba koje imaju česte upale grla i alergije.

Osim toga, uzroci nastanka polipa mogu biti i nepoznatog porijekla. Usljed velikog naprezanja glasa, dolazi do pucanja kapilara i nakupljanja krvi u sluznici glasnica, usljed čega nastaje promuklost. Ako se ova tegoba ne povuče ni nakon dvije nedjelje, to znači da krv nije resorbovana i da je najvjerovatnije došlo do formiranja polipa. Difuzna obostrana polipoza glasnih žica najčešće se sreće kod pušača i poznata je pod nazivom „pušačka“. Međutim, polipi uglavnom nastaju kao posljedica istovremene upotrebe cigareta i prekomjernog korišćenja glasa.

Otežano disanje

Glavni simptom koji prati prisustvo polipa na glasnim žicama jeste dugotrajna promuklost koja se postepeno razvija, a može doći i do iznenadnog gubitka glasa (bezvučnog glasa), nadražajnog kašlja ili osjećaja grebanja u grlu. U rijetkim slučajevima, obično kada polipi nisu na vrijeme dijagnostikovani, njihove dimenzije se povećavaju, što uzrokuje otežano disanje.

Dijagnoza se zasniva na direktnoj ili indirektnoj vizualizaciji grkljana, ogledalom ili laringoskopom. U slučaju promjena na glasnicama, radi se biopsija mikrolaringoskopijom da bi se isključio karcinom. Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je utvrditi uzrok nastanka polipa, a u sklopu liječenja obavezno je izbjegavanje faktora koji su doveli do oboljenja.

Većina polipa mora se hirurški ukloniti da bi se povratio normalan glas. Mikrohirurško odstranjivanje „hladnim nožem“ poželjnije je od laserske intervencije koja, ako se neadekvatno primjenjuje, može uzrokovati povredu susjednih tkiva.

Sok od mrkve za prevenciju

Sok od mrkve višestruko je koristan narodni lijek u slučaju upale krajnika i polipa na glasnim žicama, i to prvrenstveno kao prevencija. Zato se onima koji su izloženi povećanom riziku od razvoja ovog oboljenja savjetuje da svakodnevno piju dvije čaše svježe iscjeđenog soka od mrkve. Najbolje bi bilo ujutru umjesto kafe, na prazan stomak, popiti čašu ovog blagotvornog napitka.

 BILJNA TERAPIJA

 Ljekoviti propolis

Postoje dokazi da propolis doprinosi liječenju polipa: potrebno je uzimati ga tri puta dnevnopo 30 kapi pomiješanih sa malo vode. Može se koristiti i kao preventivno sredstvo ukoliko je oboljeli izložen povećanom riziku od pojave ovih benignih tvorevina.

Čaj od rastavića

U slučaju polipa, krvarenja iz desni, fistula i upale krajnika, savjetuje se grgljanje čajem od rastavića (preslica). Čaj se priprema tako što se puna kašičica biljke popari sa 2,5 dl vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procijedi i koristi više puta dnevno.

Protiv promuklosti

U posudu sipati čašu meda i 1/4 čaše flaširane vode i pustite da se zagrijava, a zatim dodati 8 prstohvata mljevenog đumbira i 4 prstohvata mljevenog bibera. Nakon što tečnost proključa, posudu skloniti sa šporeta, malo prohladiti, dodati dvije kašičice čaja od kamilice, poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta. Na kraju staviti 3 kašike limunovog soka, pa sve procijediti kroz sitnu cjediljku (ne kroz gazu), sipati u staklenu flašu i čuvati u frižideru. Piti dva puta dnevno po dvije kašike.

Maramicu natopljenu maslinovim uljem držati tokom noći omotanu oko grla.

Punu šaku neoljuštenog ovsa preliti litrom hladne vode, zagrijavati do ključanja, a kad provri dodati dvije kašike sjemena anisa i nastaviti sa kuhanjem još tri-četiri minute. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi pola sata. Procijediti, dodati tri kašike meda, i  promiješati i piti u malim gutljajima tokom dana.

Čaj od žalfije za grgoljanje

Jednu i po supenu kašiku žalfije popariti sa 2,5 dl vode, ostaviti da stoji pola sata, procijediti i koristiti više puta dnevno za grgljanje.

(aura.ba)