Zahvaljujući transplantaciji maternice i muškarci će uskoro rađati djecu?

Zahvaljujući novim saznanjima vezanima za transplantaciju maternice, žene koje su do nedavno bile muškarci bi, zahvaljujući operacijskom zahvatu, uskoro mogle imati svoju djecu…

Doktor Richard Paulson, vodeći svjetski autoritet za plodnost, nedavno je održao predavanje na godišnjem okupljanju Američkog društva za Reproduktivnu Medicinu na kojem je predstavio dokaze da ne postoji ni jedna anatomska prepreka za presađivanje funkcionalne maternice u transrodnu ženu, piše Independent.

– To možemo već sutra napraviti. Naravno da postoje neki dodatni izazovi, ali ne vidim nijedan očiti problem koji bi spriječio uspješnu transplantaciju maternice. Osobno smatram da postoje transrodne žene koje žele imati maternicu i vrlo vjerojatno će se podvrgnuti ovoj operaciji – objasnio je dr. Paulson.

Dodao je da iako muškarci i žene imaju drugačije formirane zdjelice da ima dovoljno mjesta da se usadi maternica. No sama procedura je jako komplikovana i zahtjevna i vrlo je vjerovatno da transrodne žene neće moći imati klasični porod već će morati ići na carski rez, piše 24sata.hr.

Iako postoje značajni pomaci u ovom tipu istraživanja, transplantacija maternice još uvijek spada u eksperimentalnu proceduru. Također, britanski naučnici su zabrinuti da bi pokušaj oplođivanja jajne stanice i ugrađivanja iste u maternicu transrodne osobe moglo biti neetično i da bi mogao postojati veliki rizik za fetus.

– Iako bi implementacija oplođene jajne stanice u transrodnu osobu imala psihološki dobar utjecaj na budućeg roditelja, ovakva procedura se treba etički odvagnuti jer postoji velika opasnost da će dijete imati psihičke posljedice zbog netipičnog rođenja i uloga u porodici – napominje Julian Savulescu, profesor etike na Oxfordu. Od 2014. godine u Švedskoj je rođeno barem pet beba koje su svojih prvih devet mjeseci provele u presađenoj maternici, a u Velikoj Britaniji to se planira pokušati tek iduće godine. U ovom trenutku, U Velikoj Britaniji je postoji zakon iz 2008. godine koji zabranjuje oplođeni embrio prenijeti u maternicu muškarca.