Zahvaljujući Teslinim bilješkama, Trampovi imaju vremensku mašinu?!

Neobični dječak Baron Tramp glavni je junak knjiga koje su bile popularne krajem 19. vijeka, a njegove avanture počinju kada mu Don, majstor nad majstorima, daje ideju da ode u Rusiju, gdje otkriva portal u druge svjetove

Otkad je novoizabrani predsjednik Amerike Donald Tramp i njegova supruga Melanija uselili u Bijelu kuću, internet ne prestaje brujati o ovoj neobičnoj porodici – a najviše zbog nečega što je napisano prije više od stotinu godina.

Naime, knjige o neobičnom dječaku Baronu Trampu bile su veoma popularne krajem 19. vijeka, a djelo su Ralfa Ingersola Lokvuda, američkog političkog autora, romanopisca i advokata. Iako zvuči kao najobičnija budalaština – nije! Knjige su zaista postojale, a neke od njih su sačuvane do danas i mogu se naći i na internet stranici Kongresne biblioteke SAD.

Posljednji predsjednik

Knjige „Putovanja i avanture malog Barona Trampa i njegovog divnog psa Bulgera“ i „Nevjerovatna podzemna putovanja Barona Trampa“, pisane su u stilu naučne fantastike.

U ovim pričama, dječak po imenu Baron Tramp (baš kako se zove i najmlađi sin američkog predsjednika), živi u veličanstvenom zamku Trampovih. Internet zajednica je odmah napravila usporedbu sa stvarnom Trampovom kulom u Njujorku jer predsjednička porodica više vremena provodi tamo nego u Bijeloj kući. Mladi Baron kreće u avanturu kada ga Don, „majstor svih majstora“, inspiriše da otputuje u druge svjetove. Pravo ime „majstora“ jer Don Konstantino Bartolomeo, a ne Donald, ali je i bez tog detalja slučajnost dovoljno velika.

I to nije sve. Lokvud je 1896. godine napisao politički pamflet pod nazivom „Posljednji predsjednik“ gdje, doduše, nema lika Barona Trampa, ali je ipak prepun slučajnosti koje se poklapaju sa modernim vremenom. Radnja počinje u Njujorku, koji se diže na oružje nakon što za predsjednika bude izabran autsajderski kandidat. Ljudi iz viših društvenih slojeva zbog toga bivaju „paralisani od straha“. Dovoljno je prisjetiti se nemira koji su izbili širom Amerike nakon što je Donald Tramp izabran za predsjednika, iako je proglašen totalnim autsajderom.

 Uskoro i film

Ovolike slučajnosti izazvale su velike rasprave internet teoretičara zavjere, pa su neki zaključili da portal u druge dimenzije koji se pominje u knjizi možda znači da porodica Tramp zna tajnu putovanja kroz vrijeme, a sve zahvaljujući Donaldovom stricu inžinjeru Džonu Trampu. Džon je imao pristup bilješkama Nikole Tesle, koji je kako se vjeruje, i sam putovao kroz vrijeme, pa se tako i dogodilo da autsajder pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Drugi se previše ne upuštaju u rasprave, već vide priliku da zarade, što je slučaj sa filmskim režiserom Lijem Skotom, koji već radi na finansiranju filmske verzije knjige preko interneta. Skot je inače specijalista za niskobudžetne filmove snimljene na osnovu visokobudžetnih scenarija. Tako je već realizovao „Transformerse“, „Kralja izgubljenog svijeta“ i „Doroti i vještice iz Oza“.

  • Lokvudove knjige su idealne za ekranizaciju, a stvaranje ovog filma je najveća šansa da preduhitrimo sve medije. Napraviti nešto tako bizarno, tako profesionalno i jedinstveno da ne mogu više poricati vaše postojanje. Svi znamo da bi, ako bi neko otkrio knjigu „Magične avanture male Čelsi Klinton“ , holivudski studiji bi imali na vezi Tima Burtona i Džonija Depa za samo nekoliko sekundi – rekao je Li Skot.

S obzirom da je ovo izazvalo veliku pažnju američke javnsoti, pojedini američki novinarski portali obatili su se Bijeloj kući sa pitanjem – da li je porodica Tramp decenijama skrivala tajnu vremensku mašinu. Odgovor još uvijek čekamo.