Zagrebačka pjesnikinja i slikarica Vlasta Jašćur u posjeti Sarajevu od 23. do 26. avgusta: PROMOCIJA KNJIGE “TIŠINOM TE DOZIVAM”

Posjetu Sarajevu zagrebačka umjetnica će iskoristiti i za promociju svoje pjesničke knjige koja će se održati u dobrinjskom Džanu, 25. augusta s početkom u 18 sati

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 23 do 26. augusta, boraviće Vlasta Jašćur, poznata zagrebačka pjesnikinja, slikarica i jedna od najuspješnijih alternativnih terapeutkinja na balkanskim prostorima. Ova uvažena gošća iz Hrvatske svoj boravak u bosanskohercegovačkoj prijestonici iskoristiće i za promoviranje svoje pjesničke knjige “Tišinom te dozivam”, koja je planirana da se održi u kultnom objektu “Džan” u sarajevskom naselju Dobrinja, u petak, 25. avgusta sa početkom u 18 sati.

Za portal Aura. ba ova hrvatska umjetnica je izjavila: – Radujem se dolasku u Sarajevo u kome sam provela svoje najsretnije doba djetinjstva i mladosti. Za grad na Miljacki vezuju me najljepše uspomene. Kako jedan grad gradom čine ljudi, u Sarajevu imam dosta prijatelja, divnih ljudi sa kojima i danas imam lijepe prijateljske odnose i plodonosnu saradnju. Čitatelji renomiranog i popularnog magazina Aura u meni prepoznaju višegodišnju saradnicu u oblasti alternativne medicine, posebno u oblasti kristaloterapije.

Koliko volim ovaj grad kazuje i činjenica da sam u njemu objavila svoju prvu knjigu, koju je uredio i recenzirao Mustafa Smajlović, poznati književnik i publicist.

PROMOCIJA U “DŽANU” U telefonskom razgovoru Vlasta nije skrivala radost, što će se u gradu na Miljacki promovirati njezina pjesnička knjiga.

Kaže:- Radujem se ovom kulturnom događaju, tim prije jer se prvi put predstavljam svojom knjigom Sarajlijama. Dakle, moj pjesnički prvjenac biće predstavljen ljubiteljima poezije sa ovih prostora, što je najmanje slučajno. Prva slova u životu ispisala sam u ovom gradu i ovom gradu na neki način dugujem promociju moje knjige. Nadam se da svojim stihovima neću razočarati ljubitelje stihova koji će doći u kultni objekat “Džan” na Dobrinji, u petak 25. augusta.

Recenzent Smajlović to bolje kaže: “U svakom slučaju, u četiri ciklusa: “Osluškivanje duše”, “Otkucajima srca”, “Tragovi sudbine” i “U žarišu života”, koji čine Vlastinu knjigu jednom pjesničkom cjelinom, čitatelj sigurno može naći sebe, dio vlastite sudbine u vedrom ili zatamnjenom svjetlu.”

KNJIGE SA POSVETOM Na naše pitanje kako je došlo da saradnje sa aktuelnim i sve uspješnijem Udruženjem bosanskih umjetnika, ova istaknuta hrvatska umjetnica je kazala: – Zahvaljujući gospodinu Smajloviću, koji je moderator u programu promocije, predstavljanje moje knjige će se održati u organizaciji ovog udruženja i to me posebno čini i sretnom i ushićenom. Upoznaću nove kolege i koleginice. Razmijenićemo knjige i stihove, dogovarati se o budućoj saradnji, i to je draž ovakvih književnih događaja. Svi moji prijatelji koji čuju ili pročitaju da sam u Sarajevu, a dođu na promociju u dobrinjski “Džan”, imaju priliku da dođu do moje knjige sa posvetom.

Želim svima najsrdačniju dobrodošlicu i moj najsrdačniji pozdrav Sarajlijama.

VLASTINA BIOGRAFIJA Vlasta JAŠĆUR je rođena 04. 06. 1953. godine. Svoje najsretnije doba djetinjstva i mladosti provodi u Sarajevu. Kao četrnaestogodišnja djevojčica sa roditeljima seli u Osijek, gdje pohađa srednju školu i Pedagošku akademiju. U svojoj zrelosti ratni vihor 1991. godine nosi ju sa obitelji u Zagreb. Preko tri decenije bavi se alternativnom medicinom, pomaže ljudima, a umjetnička crta u njoj privoljava ju da uz svoj osnovni rad, svoje kratko slobodno vrijeme koristi za pisanje poezije i proze, slikanje i još neke umjetnosti. Kao jedna od prvih alternativnih stručnjaka, pozivana je u mnoge zemlje širom Evrope, te u Arapske Emirate (Dubai i Abu Dabi). U svom radu koristila je i kristale s kojima postaje do danas nerazdvojna. Zanimljivost iz njene mladosti je i podatak da je plesala u HNK “Osijek” u klasi poznatog baletana Nedžada Kurića, a od prvih zarađenih novaca kupila prsten sa ametistom, dragim kamenom, koji sudbonosno obilježava njen život i rad kroz kristaloterapije. Mnogi mediji decenimama prate njene uspjehe u svijetu alternativne medicine. Objavila je veliki broj stručnih radova. Od 1994.godine jedanput tjedno vodi radioemisiju o alternativi. Smatra se najuspješnijom alternativnom terapeutkinjom na balkanskim prostorima. Kroz veliko iskustvo dolazi na ideju da vodi malu školu alternative u Zagrebu, koju pohađaju nadareni učenici. Stihozbirka “Tišinom te dozivam” je Vlastin pjesnički prvjenac.

(M. S./aura.ba)