Zagreb je grad koji krije brojne tajne i legende koje ga čine misterioznim, a samim time vrlo zanimljivim: Crna kraljica sa odanim slugom – crnim gavranom: strah i trepet za ljubavnike!

Piše: Slavenka Polojac (svijet.duš[email protected])

Priče o Barbari Celjskoj brojne su i maštovite, duboko ukorijenjene među stanovnicima sjeverozapadne Hrvatske. Prenosi se, među ostalim, da je i sebe i zagrebačku utvrdu Medvedgrad, kojom je upravljao njezin brat Fridrik, dala vragu kako bi spasila svoje blago od turskih napada.

Zagreb, onome tko imalo zna povijesnih detalja, da neosporive dokaze u svojoj arhitekturi o legendama srednjeg vijeka. Jedna od njih, a svakako i najpoznatija je ona o Crnoj kraljici, Barbari Celjskoj

Rođena je u Sloveniji u Celju, i bila je supruga Žigmunda Luksemburskog. Kada su je roditelji udali za Zigmunda, imala je svega 13 godina, a Žigmund 38. Jako lijepa, a jako pakosna, i jako zle naravi. Običan puk, a i veliki dio vlastele su zazirali pred njom od straha. S njom nikad niko nije mogao biti na čistac, vječito ste bili u dilemi kakva joj se nečasna djela vrte u glavi.

Bila je poznata po mnogobrojnim ljubavnicima i iživljavcanju nad njima. Bila je i mazohistički nastrojena. Porodica iz koje potječe, bila je istih sklonosti.

Ljubavnika u gavrana pretvorila

Eksperimentisanje s okultnim joj nije bilo strano, na šta se u ono vrijeme gorjelo na lomači i za najmanju sitnicu. No Barbari je bilo nemoguće čak i na tu temu dati osudu crkve. Nosila je uvijek crne haljine, ljubimac joj je bio crni gavran i zato ju je narod prozvao crna kraljica.

Gavran je bio toliko izdresiran i naklonjen njoj da je pomno slušao njena naređenja. U narodu se tada pričalo da je to ljubavnik koji je kletvom pretvoren u gavrana. Pratile su je priče da je slala gavrana da kazni neposlušnike.

Gavran bi tada nesretnika čekao u zasjedi da ga kazni. Uslijedio bi napad kandžama i kljunom do smrti.

Takođe, prema predanju, iz čiste šale i obijesti, okrutna je kraljica  znala gavrana pustiti i na svoje dvorjane, ali su se oni znali odbraniti od bjesomučne ptice budući da su je poznavali i ćud joj.

Barbara je bila prelijepa zena, no veoma okrutna. Unatoč tome što je imala supruga, nije se nimalo libila mijenjati ljubavnike. Kada bi joj dosadili, zatvarala bi ih u kavez s veprom, te gledala nesretnikov kraj.

Povezanost s Drakulom

Najviše se zadržala na Medvedgradu. Tu je i dočekala osmanlijska osvajanja. Želeći spasiti Medvedgrad, prema legendi je prodala dušu vragu, samo da spasi svoje blago koje se u podzemnim tunelima protezalo sve od Medvedgrada do crkve svetog Marka na Gornjem Gradu. Povezivali su je sa grofom Vladom Drakulom, odatle joj u narodu i “vampirica” nadimak.

U podrumu dvorca u Samoboru imala je svoj alkemičarski laboratorij. U tom kraju u ono vrijeme je bio rudnik bakra, dakle niti Barbarin alkemičarski laboratrij nije bio baš slučajno tu.

Znala je iz bakra s arsenom napraviti srebro, te od srebra zlato. Zbog slobodnog ponašanja i raskalašenosti na dvoru, suprug ju je protjerao na godinu dana zajedno sa njihovom kćeri Elizabetom. Primio ju je nazad na nagovore poljskog kralja Vladislava II. Došavši iz izgnanstva na koljenima je molila muža za milost, no bezuspješno.

Elizabeta je pustivši suze, ipak razmekšala očevo srce pa je taj događaj među supružnicima zaboravljen. Po dolasku Osmanlija ispod Medvedgrada, ostala je priča u narodu da je sklopila pakt s nečastivim, kako bi otjerala Osmanlije. U zalog je ponudila sebe i Medvedgrad. Nečastivi je sačuvao Medvedgrad, ali Barbara je tako samu sebe proklela. Navodno, i danas zmije u tunelima ispod Medvegrada čuvaju njeno blago u hodnicima ispod zemlje, koji vode ka Kaptolu i Griču. Bila je i kao najmlađa tadašnja udovica, a ujedno i najbogatija. Umrla je od kuge a sahranjena je u Pragu.

Kako god, ali Crna kraljica, i danas posjetiocima Starog Zagreba, ne samo Medvedgrada, daje neke dokaze svog postojanja.

Fascinantna je činjenica, i nepojmljivo u ta vremena kada se za malu sitnicu ložila lomača, da je ovakva žena kojoj joj okultizam bio vrlo prisan, vladala na tako surov način. Ni crkva joj nije mogla stati u kraj.

Da, bila je žena koja je živjela van ondašnjeg vremena, samo je eto svoju inteligenciju koristila na krive smjerove. tj okultizam.

Zdenci presušili

Još jedna legenda se veže za Crnu kraljicu. Zbog suše su presušila sva vrela i zdenci okolice, no jedino zdenac na Medvedgradu gdje je živjela Crna kraljica nije presušio. Zbog velike žeđi narod se uputio do zdenca Crne kraljice, no ona im je toliko potrebnu vodu uskratila.

Zbog toga je narod prokleo gradinu, a kraljicu na milost i nemilost bacio u šumu koja je bila puna divljih zvijeri. Došavši do tog mjesta, narod je spazio to vrelo i u isto vrijeme zdenac na Medvedgradu je presahnuo…

 

Komentari

komentara