Zagonetno Oak ostrvo: Masonski podrum ili blago pirata kapetana Kidda

Braća Rick i Marty Lagina iz Michigana najnoviji su lovci na blago. Reality show pod nazivom “Prokletstvo Oak Islanda” snima se od 2014. godine te se bavi povijesnim potragama za blagom.

Oak Island je ostvro s površinom od 57 hektaera s obale Novog Škotskog, Kanade. Ima šumovito područje i jedno je od 360 malih ostrva u zalievu Mahone. Nalazi se 200 m od Atlantskog okeana, na nadmorskoj visini od 11 metara.

Ostrvo je u privatnom vlasništvu, te je poznatije kao mjesto zove Money Pit i kao mjesto koje su posjetili lovci na blago koji za njime tragaju više od 200 godina. Tokom iskopavanja nađeni su razni artefakti do dubine od 31 m, ali su svi iskopani jarci ubrzo potopljeni vodom.

Priča o tajanstvenom ostrvu Oak u Kanadi započela je 1965. godine člankom koji je objavio Riders Digest. Rick Lagina. Tada jedanaestogodišnjak oduševio se ostrvcetom na kojem navodno postoji skriveno blago.

Deset godina jasnije 18-godišnji Daniel McGinnis na ostrvu je ugledao neobična svjetla. Nakon što je išao istražiti svjetla, naišao je u duboku rupu na čistini u šumi. U rupi se nalazio nekakav kran. Zajedno s prijateljima Johnom Smithom i Anthonyjem Vaughnom naišao je na kamenu ploču.

Nastavivši kopati dalje naišli su na drvenu ploču. No, sve daljnje i dublje kopanje rezultiralo je pronalaskom – ničega.
Grupa Onslow Company nastavila je njihovu potragu osam godina kasnije, a oni su ipak bili malo uporniji u kopanju. Navedena grupa je tokom istraživanja pronašla i kamen prekriven neobičnim simbolima.

Braća Rick i Marty Lagina iz Michigana najnoviji su lovci na blago. Reality show pod nazivom “Prokletstvo Oak Islanda” snima se od 2014. godine te se bavi povijesnim potragama za blagom.
Di danas su ostale brojne i raznolike teorije o tome što je skriveno na otoku. Postoji teorija koja navodi kako je na Oak ostrvu sakriveno blago pirata kapetana Kidda.

Također se navodi i kako se tamo nalaze masonski artefakti, ali i nestali dragulji Marije Antonaette, kao i Shakespeareovi rukopisi.

Spomenimo i kao jedna od teorija navodi kako su možda jamu iskopali vitezovi templari u egzilu da bi bila posljednje počivalište Svetog Grala. Postoje neke paralele između nalaza na otoku Oak i alegorije o “tajnom podrumu” među masonima.