Zagonetne moći Urija Gelera: Pogledom popravljao satove, krivio prstenje…

Čarolija savijanja metala proslavila je Urija Gelera širom svijeta? Kako izvodi te zbunjujuće podvige? Šta je izvor njegove izvanredne paranormalne moći? Njegovi javni nastupi bili su zadivljujuće originalni. Ko je ikad vidio mađioničara koji svojim pogledom popravlja pokvarene satove?! Ili, savija kašike i lomi metalne prstenove, a da ih i ne dotiče?!…

U ljeto 1971. godine tinejdžeri u Izraelu počeli su da govore o novom popidolu. Nije to bio ni pjevač, ni diskdžokej, već – mađioničar. Parapsiholog! Zvao se Uri Geler, a na njegovu popularnost je nesumnjivo utjecala činjenica što je bio visok, lijep i imao samo 24 godine. Njegovi javni nastupi bili su zadivljujuće originalni. Ko je ikad vidio mađioničara koji svojim pogledom popravlja pokvarene satove?! Ili, savija kašike i lomi metalne prstenove, a da ih i ne dotiče?!…

Impresivna predstava

Priče o neobičnom mladiću stigle su do poznatog istraživača Andrije Puharića iz Njujorka, koji je 17. avgusta 1971. godine doletio u Izrael, kako bi se sopstvenim očima osvjedočio u neobične parapsihološke sposobnosti Urija Gelera. Sreli su se u jednoj diskoteci u Jafi u kojoj je Geler demonstrirao čitanje tuđih misli.

Publika je bila oduševljena, ali je Puharić znao da to mogu biti i obični trikovi ako Uri ima saradnike u publici. Zbog toga ga je posljednji “trik” više impresionirao. Geler je najavio da će slomiti prsten, a da ga neće ni dotaći. Neka žena iz publike je ponudila svoj prsten. Zatraženo je od nje da ga pokaže publici, a zatim da ga čvrsto drži u ruci. Geler je postavio ruku iznad njene i nekoliko sekundi je tako držao. Kada je žena otvorila ruku, prsten je bio prelomljen na dva dijela!

Nakon predstave, Puharić je pitao Gelera da li bi pristao da se podvrgne nekim naučnim testovima. Geler je pristao. Bila je to sudbonosna odluka: njegov prvi korak ka svjetskoj slavi. Geler je po dogovoru stigao u Puharićev apartman gdje je demonstrirao nešto što je Puharića naprosto oduševilo. Postavio je mali notes na sto, a onda zatražio od Puharića da zamisli tri broja. Puharić je izabrao 4, 3 i 2.

–    A sad okrenite taj notes – rekao je Geler.

Puharić je okrenuo i – gle čuda – ugledao je istovjetne cifre 4, 3 i 2!

Šta se dogodilo i kako je Geler uspio da utječe na iskusnog istraživača da izabere brojeve koje je on ranije zapisao u bloku?!…

Na kasnijim demonstracijama, Geler je uspijevao podizati temperaturu u termometrima, okretati iglu kompasa putem misli i “savijati” mlaz vode iz slavine tako što joj je primicao prst. Puharić je zaključio da Uri nije obični iluzionista, već da uistinu posjeduje paranormalne moći, sposobnost poznatu kao psihokineza.

Misteriozni događaj

Geler je priznao da nema pojma otkuda mu ta moć. Postao je toga svjestan rano. Kad mu je bilo šest godina shvatio je da može čitati majčine misli. Jednog dana ona se vratila iz neke posjete u kojoj je igrala karte za novac. Geler ju je samo pogledao i tačno znao koliko je izgubila!

Kad je krenuo u školu, očuh mu je poklonio sat. Jednog dana, dok je buljio u njega, kazaljke su počele da se kreću sve brže, sve dok nisu počele da jure. Tek tada je shvatio da je on odgovoran za to. Shvatio je da nije u stanju kontrolisati ovu čudesnu moć: za vrijeme jela, kašike i viljuške su se pomjerale i savijale!

Sa 13 godina počeo je da istražuje dokle sežu njegove paranormalne moći. Uspijevao je lomiti katance, čitati misli, vidjeti ono što niko ne vidi…

Sve od osnivanja Društva za parapsihološka istraživanja 1882. godine, učenjaci su izučavali vidovite ljude i medije, pokušavajući da dokažu ili ospore njihove moći. Nikada nisu uspjeli ni u jednom ni u drugom. Razlog leži u tome što većina paranormalnih ljudi ne mogu svoju moć kontrolisati i – uključivati i isključivati po želji.

Gelerove sposobnosti, međutim, funkcionisale su prema naređenju, kad god bi to poželio. No, događaji su krenuli neočekivanim tokom. Ujutro, 1. decembra 1971. godine Puharić je hipnotizirao Gelera u nadi da će otkriti porijeklo njegovih moći. Puharić ga je upitao gdje se nalazi, Geler je odgovorio da je u jednoj pećini na Kipru – gdje mu je porodica živjela kad mu je bilo 13 godina – i da je “učio o ljudima koji su došli iz svemira.” Dodao je da mu još nije dozvoljeno da govori o tome.

Puharić ga je vratio dalje i Geler je počeo da govori hebrejski – prvi jezik koji je naučio. Opisao je događaj koji se dogodio kad je imao tri godine. Ušao je u neki prostor u Tel Avivu, i odjednom postao svjestan svijetlećeg predmeta koji mu je lebdio iznad glave. Čuo se zvuk visoke rezonanse. Dok se ta misteriozna letjelica približavala, Uri se osjećao okupan svjetlošću i pao je onesvijšten.

Misionari iz svemira

Dok je Geler prepričavao neobični događaj Puharića je iznenadio zvuk nekog glasa koji je dolazio odnekud, iznad njihovih glava. Puharić ga je opisao kao “nezemaljskim i metalnim”.

–    Mi smo bili oni koji su našli Urija kad je imao tri godine – rekao je bestjelesni glas i nastavio:

–    On je naš pomagač, poslan da pomogne čovjeku, mi smo ga programirali, jer se današnje čovjačanstvo nalazi na ivici svjetskog rata.

Uri, nagovijestio je on, je bio “isprogramiran” da otkloni tu katastrofu. Kad se probudio Geler se ničeg nije sjećao. Puharić mu je pustio traku. Dok je slušao svoj glas kako priča o neobičnom susretu u djetinjstvu, Uri je izgledao iznenađen.

–    Ja se ne sjećam ničega!…

Nekoliko minuta kasnije, dok je magnetofonsku traku držao u ruci, ona je neobjašnjivo nestala. Zatim je Geler izjurio iz sobe. Kad su ga nakon nekog vremena našli izgledao je zbunjen, a od trake nije bilo ni traga.

Ove događaje Puharić je opisao u knjizi “URI: hronika misterije Urija Gelera”. On opisuje kako je slijedećeg dana snimao još jednu sesiju hipnotiziranja Gelera, i kako se ponovo javio misteriozni “glas”. Onda su Puharić i Geler otišli da se provozaju autom, noseći sa sobom magnetofon, a traka je ponovo iznenada iščezla. I sljedećih dana demonstracije “misterioznih” bića su se nastavile. Da bi ih ubijedili da su stvarni, “transportovali” su Puharićevu aktovku iz kuće u Njujorku u stan u Tel Avivu.

Kad su Geler i Puharić posjetili jednu vojnu bazu, slijedilo ih je neko crveno svjetlo na nebu koje je bilo nevidljivo za njihovog vojnog pratioca. Geler je priznao da mu je nekoliko godina ranije jedan vidovnjak prenio poruke od tajnstvenih bića iz svemira, koja su sebe nazivali “Devet”. Na jednoj od sesija, Puharić je upitao Gelera da li je to glas iz grupe “Devet”. Uri je odgovorio:

–    Da.

Nastavio je da pita da li se oni kriju u pozadini fenomena NLO, odgovor je opet bio potvrdan. Taj glas je rekao Puhanriću da bića “Devet” dolaze iz jedne druge dimenzije i da žive na svemirskom brodu nazvanom “Spektra”, koji je “udaljen 53,000.069 svjetlosnih godina. Oni su na Zemlji prisutni hiljadama godina i svoje tragove ostavili su na mnogim mjestima, naročito u Južnoj Americi…

Geler je bio prilično zabrinut ovim događajima, ali za razliku od Puharića, nije imao nikakve želje da ubijedi naučni svijet u svoje neobične moći i postojanje svemirskih misionara; njega je više zanimalo bogatstvo i slava. Kada je u aprilu 1972. godine Puharić na nekoliko sedmica odletio u Njujork, Geler se posvetio organizaciji turneje po Njemačkoj.

Znak od Devetorice

Još jedan interesantan događaj dogodio se 1. juna 1972. godine kada je Geler otišao u svoj stan i na otiraču našao pismo od Puharića. U pismu je bila poruka da Puharić ne može otići iz SAD za još tri mjeseca i da će se pridružiti Geleru kasnije. Geler je tada odletio za Rim i – na putu za Minhen – telefonirao Puhariću da ga pita o tom zakašnjenju.

Puharić je bio zaprepašten i poricao je da je napisao bilo kakvo pismo. Tada su obojica zaključili da bi to mogao biti neki znak od “Devetorice”.

“Dokaz” je bio da je pismo iščezlo iz Gelerovog džepa dok je bio u avionu – očito dematerijalizovano od strane vlasnika metalnog glasa. Bilo kakvo da je objašnjenje, taj incindent s pismom je ubijedio Puharića da su “Devetorica” željela da on ostane u SAD, u nastojanju da ubijedi razne eminentne naučnike da je Geler vrijedan naučnih istraživanja. U međuvremenu, njegov nepredvidljivi štićenik letio je za Minhen, na svoj prvi sastanak sa slavom i bogatstvom.

/aura.ba/