Zagonetne moći telepatije: KAKO “ZAVIRITI” U SVIJET DRUGE OSOBE?

Mada su moderna istraživanja uspjela da zabilježe “uključivanje” jedne svijesti u drugu, naučnici još uvijek ne znaju tačno kako funkcionišu procesi telepatije. Jedan od pionira naučnih istraživanja iz telepatije bio je ser Viljem Beret, profesor fizike na Kraljevskom koledžu u Dablinu, koji je izvodio eksperimente sa hipnotisanim ispitanicima i to ga je uvjerilo da je telepatija stvarna

U rano jutro 1980. godine neka je veoma preplašena starica jedva hodajući ušla u policijsku stanicu u Barceloni. Gospođa Izabel Kasas 81-godišnja udovica, toliko se preplašila strašnog sna, “da je uprkos svojim godinama i fizičkoj slabosti”, uspjela da dođe do mjesne policije i da ih upozori. Govoreći od straha nepovezano, ispričala je dežurnom policajcu da je vidjela lice svog prijatelja i susjeda, Rafaela Pereza, “iskrivljeno od užasa” – i čula njegov glas kako kaže:

  • Ubiće nas!

Telepatski san

Španjolska policija je odbacila upozorenje, ali se zainteresovala za činjenicu da gospođa Kasas već deset dana nije vidjela 56-godišnjeg Pereza, koji je do nje svraćao skoro svakog dana. Umjesto posjete, Perze joj je ostavio poruku u kojoj je saopštavao da odlazi na nekoliko sedmica. Policija je smatrala da je čudno da je ova poruka uručena tek tri dana nakon što je ona posljednji put vidjela svog susjeda.


Odlučili su da slučaj ispitaju i našli su Pereza vezanog na krovu zgrade. Ispričao im je kako su dva čovjeka provalila u njegov stan, natjerali ga da potpiše 28 čekova tako da bi mogli podići 15.000 funti njegove životne ušteđevine, a onda ga natjerali da napiše poruku gospođi Kasas tako da ona ne bi ništa posumnjala. Zatim su ga vezali i rekli da će se vratiti, kad podignu sav novac da ubiju i njega i njegovu susjedu.

Zapanjujuće je da je, izgleda, starica osjetila misli svog prijatelja dok je u užasu čekao da se vrate ubice. Život mu je spasao njen živi telepatski san – pa je policija napravila zamku i uhapsila dvojicu razbojnika kad su se vratili na mjesto zločina.

Ova sposobnost jedne osobe da “zaviri” u svijet druge bila je jedna od prvih tema koju su u tajnosti izučavali istraživači.

Tipičan doživljaj spontane telepatije, koji su pokušavali da objasne učenjaci 19. stoljeća, bilo je iskustvo jednog engleskog sveštenika iz 1883. godine. Vorberton je sjedio u fotelji u bratovom stanu i zadrijemao. lznenada se probudio uzviknuvši:

  • Zaboga! On je pao!

Sveštenik je u snu vidio svog brata kako je izašao na osvijetljeno odmorište stepenica, spotakao se i naglavačke pao niz stepenice, jedva uspijevši da se spasi od ozbiljnih povreda. Kuća koju je vidio u snu nije mu bila poznata. Jedino što je znao bilo je da mu je brat ostavio poruku u kojoj mu saopćava da ide na ples i da će se vratiti oko jedan sat.

Popis halucinacija

Oporavivši se od početnog šoka Vorberton je opet zadrijemao oko pola sata sve dok ga brat nije probudio i rekao:

  • Ja samo što nisam slomio vrat! Izlazeći iz dvorane spotakao sam se i strmoglavio se niz stepenice!

Ovaj neobičan san je jedan od mnogo stotina – podjednako impresivnih, slučajeva spontane telepatije koje su sakupili aktivisti Društva za psihička istraživanja u Velikoj Britaniji i Americi.

Riječ “telepatija” skovao je 1882. vodeći učenjak i istraživač iz Kemtoridža, F. V. H. Majers, a prva studija tih paranormalnih iskustava “Popis halucinacija”, objavljena 1890. godine, ispitivala je odgovore na 20.000 upitnika. Međutim, nauci je bilo potrebno da ispita telepatiju pod kontrolisanim uvjetima.

Jedan od pionira naučnih istraživanja iz telepatije bio je ser Viljem Beret, profesor fizike na Kraljevskom koledžu u Dablinu, koji je izvodio eksperimente sa hipnotisanim ispitanicima i to ga je uvjerilo da je telepatija stvarna. Kada je ser Viljem podnio Britanskom udruženju za unapređenje nauke svoj referat “Neke pojave u vezi sa abnormalnim stanjima svijesti”, odbijen je od strane odbora za biologiju.

Kasnije je isti referat primljen u pododboru za antropološka istraživanja. Do početka ovog stoljeća mnoge grupe istraživača su se ukuljučile u maštovite testove iz telepatije. Dvadesetih godina Rene Varkolije je rukovodio grupom telepatskih eksperimenata, koji su se odvijali između Francuske i SAD i od kojih su mnogi dali vrlo impresivne rezultate.

Sinklerov “Mentalni radio”

Tridesetih godina djelo poznatog pisca Aptona Sinklera postalo je jako poznato. Sinklerova supruga je imala znatne vidovnjačke sposobnosti i bila je u stanju telepatijom da “prima” slike koje je crtao njen muž ili drugi parapsiholozi. Ponekad su ovi eksperimenti izvođeni u susjednim sobama, a nekad i na većoj razdaljini.

Sinkler je objavio rezultate u knjizi “Mentalni radio”, u kojoj se vidi da je od 290 eksperimenata gospođa Sinkler bila uspješna u 23 procenta, djelimično uspješna u 53 posto, i nije uspjela u 24 posto slučajeva.

Sličnost između originalnih crteža i kopija gospođe Sinkler bila je upadljiva. Sinkler koji je bio deklarisani socijalista bio je svjestan toga da učeni ljudi još uvijek sa skepsom gledaju na sve parapsihološke fenomene, pa i na samu telepatiju. Njegovi prijatelji osjećali su da je njegovo zanimanje u suprotnosti sa racionalističkim gledanjima na svijet, a jedan od njih ga je čak napao u novinama, objavivši da se Sinkler “bavi duhovima”.

(*aura.ba)