Zagonetka iz pustinja Iraka: Zašto su iskusni piloti napustili avion i odšetali u pustinju gdje su na kraju i umrli?

Pusti, nemilosrdni uglovi našeg svijeta oduvijek su izgledali kao da su, na neki način, gladni. Mnogi od misterioznijih nestanaka koji su zabilježeni odigrali su se na takvim mjestima. Neki od njih mogu se opisati kao zaista anomalni, a bilo je i slučajeva pilota koji su odletjeli prema pustinjskim pustošima i nestali samo da bi ostavili svoje letjelice u nekim prilično čudnim okolnostima. Jedan takav slučaj dolazi nam iz nemilosrdnih pustinja Iraka…

Jedan neobičan slučaj čudnog avionskog nestanka u pustinji može se naći skriven na stranicama klasične knjige Charlesa Forta “Wild Talents”, a navodno se dogodio 1924. U to vrijeme, dvojica pilota Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, poručnik William Conway Day i pilot policajac Douglas Ramsay Stewart, navodno su bili stacionirani u zračnoj bazi u Iraku, a 24. jula te godine su krenuli na rutinski izviđački let. U vrijeme kada su vremenski uslovi bili savršeni, njihov avion je bio u dobrom stanju, a obojica su bili iskusni profesionalci, sa dugogodišnjim iskustvom. Zbog toga se očekivalo da će njihova procijenjena trosatna misija proći glatko, a kako su poletjeli nije bilo nikakvog razloga za sumnju da bi nešto trebalo poći po zlu. Međutim, ubrzo su postali glavni akteri  zagonetnog nestajanja.

Krv u kokpitu i ostavljene zalihe

Muškarci se nisu vratili u predviđenom roku, a kako je dan odmicao, njih nije bilo na vidiku niti na radio vezi, pa je krenula potraga okolne pustinje. Nakon nekoliko sati potrage, grupa je bila iznenađena kada je vidjela nestali avion kako stoji usred pustinjske pustoši izvan planiranog kursa. Ubrzo je postalo jasno da se nije srušio, već da je normalno sletio, ali nigdje nije bilo traga dvojici avijatičara.

Prvo se pretpostavljalo da im je možda ponestalo goriva ili da su napadnuti i prisiljeni da slete tamo, ali je utvrđeno da je rezervoar pun gasa i da nije bilo oštećenja na avionu. Jedino objašnjenje je bilo da su namjerno postavili letjelicu tamo usred ničega, ali zašto? Niko nije imao pojma.

Stvari su postale čudnije kada je otkriveno da su sve stvari muškaraca ostavljene, kao i njihove zalihe vode, što je bilo zbunjujuće jer nije postojao racionalan razlog zašto bi htjeli da uđu u sprženi zastrašujući mjesečev pejzaž sasušene zemlje oko njih bez tih zaliha. U kokpitu je bilo i malo krvi, iako niko nije mogao da shvati šta je to izazvalo. Još čudnije je to što su otisci stopala nestalih muškaraca navodno pronađeni na pustinjskom tlu oko aviona, kao i par tragova koji su navodno otišli oko 40 metara u pustinju prije nego što su se iznenada zaustavilikao da su nestali u zraku ili iščupani nečim odozgo. Šta se desilo ovdje? Da li su ih oteli beduini, da li su bili meta zločina ili su ih oteli vanzemaljci? Zašto nije bilo otisaka stopala ili tragova vozila i zašto su uopšte tamo sletjeli? To je nepoznato, a niko nema odgovore ni na jedno od ovih pitanja.

 Pronađene suhe kosti

Budući da Fort nije ponudio objašnjenje na stranicama svoje knjige, drugi istraživači su uspjeli da iskopaju više informacija. Ispostavilo se da se ovaj prilično čudan incident zaista dogodio, iako ima više detalja koji pomažu da se sve to rasvijetli. Ispostavilo se da su muškarci na kraju pronađeni, iako ne živi – njihove suhe kosti pronađene su sljedeće godine u pustinji i identificiranim putem zubnih kartona. Nakon iskopavanja raznih isječaka vijesti od tog dana, stranica Strange Company je uspjela da sastavi novu teoriju događaja, rekavši:

 

“Pretpostavlja se da su muškarci bili prisiljeni da slete svoj avion zbog iznenadne pješčane oluje. Suprotno ranijim izvještajima o nestancima, sada se govorilo da je njihov avion, kada je otkriven, bio “malo oštećen” i da je na njemu trebalo izvršiti popravku prije nego što je mogao biti vraćen tamo gdje je bila stacionirana njihova eskadrila. Teoretiziralo se da je Day lakše povrijeđen pri slijetanju (tragovi krvi su pronađeni u avionu) i da se, kada su dvojica muškaraca krenula na sigurno, srušio i umro.

Onda je možda Stewart nastavio dalje u nadi da bi mogao pronaći pomoć za svog povrijeđenog suborca, samo da ga je vrućina savladala… Neuspjeh da se ranije otkriju posmrtni ostaci vjerovatno je bio posljedica stalno promjenjivog pijeska, zapljusnutog olujama preko pustinje. Postojala je zvanična vojna istraga o smrti, koja je očigledno došla do istog zaključka. Ne može se sa sigurnošću reći da li je to potpuno tačno.

 

 Slučaj bez objašnjenja

Ne može se sa sigurnošću reći da li je ovo potpuno tačno objašnjenje, ali je svakako intrigantno.  Čarls Fort je svakako bio poznat po tome da je ponekad prilično slobodan u pogledu izvora ili potkrepljenja za svoje priče, a ovdje imamo jednu koja se čini da se zaista dogodila, ali čiji su detalji mutni.

Ostaje nam da se pitamo šta se zaista dešavalo tamo u toj pustinji i koliko je od toga zaista misteriozno kao što Fort kaže, a koliko je bilo uljepšano. Šta god da se dogodilo tom avionu i tim ljudima, to svakako ostaje intrigantan i manje poznat slučaj prilično čudnog slijeda događaja koji će vjerovatno zauvijek ostati izvan potpunog objašnjenja.