Zadivljujuća otkrića: Recept za dugovječnosti postoji!

Naučnici na Sveučilištu u Arizoni otkrili su da starije pčele efikasno vraćaju pamćenje kada se ponovo prihvate njegovanja larvi, što je bio njihov posao dok su bile mlađe. Da li bi se to desilo i sa ljudskim mozgovima, ukoliko bi u poznim godinama ponovi bili društveno angažirani

Gro Amdam, profesorica na Univerzitetu u Arizoni

Stručnjaci Univerziteta u Arizoni i norveškog Univerziteta za životne nauke otkrili su da starije pčele mogu uspješno da zaustave proces starenja mozga ako preuzmu obaveze koje obično obavljaju mlađe pčele.

Kako je ranije otkriveno da je proces starenja kod pčela sličan ljudskom, ovo je naučnicima dalo nadu da bi nas pčele mogle podučiti kako da obnovimo i memoriju ljudskog mozga, kao i kako da izliječimo mnoge bolesti, prije svega Alchajmerovu bolest

Prekomanda radnog mjesta

– Ranije smo otkrili da kada pčele ostaju u gnijezdu i brinu o larvama, ostaju mentalno u kondiciji sve dok se tim bave – rekla je Gro Amdam, vođa istraživanja objavljenog u Eksperimentalnoj gerontologiji.

– Ali, nakon tog perioda brige o larvama, pčele izlijeću van sakupljati hranu, nakon čega počinju ubrzano da stare. Nakon samo dvije sedmice, pčele hranilice posjeduju pohabana krila, tijela bez dlaka, i što je najvažnije, one gube funkcije mozga – koje se prvenstveno ocjenjuju sposobnošću da uče nove stvari. Onda smo posavili pitanje: Šta bi se dogodilo ukoliko bismo „zamolili“ pčele hranilice da se ponovo brinu o larvama?

Tokom eksperimenata, naučnici su uklonili sve mlađe pčele koje vode brigu o larvama, ostavljajući samo maticu sa „bebama“. Kada su se starije izletnice vratile u košnicu, neke od njih su ponovo preuzele brigu o larvama, dok su se neke ponovo vratila u polje po nektar. Istraživači su otkrili da se kod oko pedeset posto starijih pčela koje su preuzele brinu o larvama, nakon samo desetak dana znatno povećalala sposobnost da uče nove stvari.

Nada za oboljele

Amdamov internacionalni tim nije samo vidio oporavak kod tih pčela u učenju, on je također otkrio promjenu u proteinima u mozgovima pčela. Kada se porede mozgovi pčela koje su napredovale s onim kod pčela koje nisu, dva proteina su se očigledno promijenila. Našli su „Prx6“ protein koji se također može naći kod ljudi, a koji pomaže u zaštiti protiv senilnosti – uključujući bolesti poput Alchajmerove.
– Možda društvene aktivnosti mogu da pomognu da naši mozgovi duže ostanu mladi – smatra Amdam.

Zanimljivo je da se i pčele kao i ljudi teško nose sa stresom, kao i da obično uginu poslije nedelju dana provedenih u izolaciji, budući da su društvena bića.

(E. K./aura.ba/)