Zadivljujuća fotografija: TIGRICA KOJA GRLI DRVO NAJ FOTKA 2020!

Da biste fotografisali neke od najrjeđih stvorenja na Zemlji potrebno je da budete nevjerovatno vješti i posebno sretne ruke. Kako je objavio BBC NEWS, Sergej Gorškov je očigledno i jedno i drugo – što je pokazao zadivljujućom fotografijom sibirskog ili Amur tigra duboko u šumama dalekog istoka Rusije.

Ta slika donijela mu je nagradu najboljeg Fotografa divljine u ovoj godini (Wildlife Photographer of the Year – WPY). Na nagrađenoj fotografiji je tigrica koja grli drvo, protežući se uvis kako bi ostavila miris i obilježila teritoriju u Nacionalnom parku Leopard.

„Osvijetljenje, boje, tekstura – sve je kao ulje na platnu”, kazala je predsjednica irija Roz Kidman Koks I dodala:

„Kao da je tigrica dio šume, rep joj se stapa sa korijenom stabla. Dvoje postaju jedno”, rekla je za BBC Njuz.

Izvanredan je i podatak da je sve slikano aparatom za praćenje tragova životinja.
Oprema je postavljena u šumi i uključivala se kad naiđe tigar.

Naravno, Sergej je znao gdje je najveća vjerovatnoća da životinja bude slikana – i tu dolaze do izražaja umijeća iskusnih fotografa divljine.

Tigrovi na istoku Rusije su zbog prekomjernog lova došli do ivice istrjebljenja i vjerovatno je preostalo samo nekoliko stotina jedinki. A kako je i njihov plijen – uglavnom jeleni i divlji veprovi – gotovo nestao, to znači da Amuri moraju daleko da idu kako bi našli hranu.
Sve to umanjuje šanse da napravite bilo kakvu sliku, a ne da ona bude tako izražajna kao Sergejeva. Ipak, imajte na umu da je on postavio opremu 10 mjeseci prije nego što mu se na memorijskoj kartici pojavila ova izvanredna fotografija.

Prirodnjački muzej u Londonu organizuje ovo takmičenje već 56 godina.