Zadivljuju majstorije Ismeta Šahinovića, novotravničkog umirevljenika: Kako je metalostrugar postao čuveni drvorezbar?

Ni u snu nisam mogao zamisliti da ću se baviti i izradom predmeta od drveta, jer sam cijeli radni vijek proveo za metalostrugarskim strojem  – kaže ovaj danas najpoznatiji majstor za izradu drvenog posuđa

Ismetu Šahinoviću, novotravničkom umirovljeniku iz sela Pričani, dobro je znano da su se nanašim prostorima kroz daleku i bližu prošlost koristilo i glineno i drveno posuđe. Prisjeća se da je kao dječak za stadom koristio čanak za sir i kajmak. Kaže:

– Vjerovao sam da će jednog dana u domaćinstvima drvene i glinene posude zamjeniti metal, recimo rosvaj, ali nisam vjerovao da će ponovo postati toliko populano i traženo. Moje ruke su samo za etno – sela napravile na desetine posuda, a mnogo toga je završilo u domaćinstvima uglavnom kao ukras.

 Zdravija i ukusnija hrana

Ovaj danas najpoznatiji majstor za izradu posuđa od drveta, sa čudnim životnim preokretom, bio je cijeli radni vijek  poznati metalostrugar, a danas je eto – drvorezbar!  Po mnogima Ismet nema premca u izradi drvenog posuđa, a vrstan je majstor i u izradi vrtne galanterije, stolova i stolica. Kažu:

  • Sve što Ismine oči vide to njegove ruke urade.

Posuđe za puru

Ismetovi unikati od drveta, posuđe i vrtni stolovi, danas krase neke od najpoznatijih etno-objekata u Lašvanskoj dolini, kao i u etno- selima manjeg bh. entiteta, ali i u mnogobrojnim domaćinstvima kao suveniri. Ovaj majstor lijepih i korisnih rukotvorina sa zadovoljstvom ističe da se njegovi unikatni radovi mogu naći diljem naše domovine, a neki su dospjeli čak do Australije. Veli:

– Sve što sam uradio može se vidjeti,  ma gdje god da se ode tamo gdje se cijene ovakve rukotvorine. Recimo, cijeli set drvenog posuđa za puru može se vidjeti u poznatoj  “Vlašićkoj kolibi”, a iz mog posuđa mnogi su kusali ukusnu i zdravu hranu na Prokoškom jezeru i drugim mestima prepoznatljivim na turistikim razglednicama Bosne i Hercegovine.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba