Žad otklanja bolove, tjera depresiju i štiti od negativne energije

Ovaj poludragi kamen može vam pomoći da eliminišete bol, ali i da poboljšate cirkulaciju krvi i limfe, stimulišete rad žlijezda i unutrašnjih organa, sačuvate mladolikost…

Prvi pisani podaci o žadu datiraju iz četvrtog milenijuma prije nove ere, a porijeklo vode iz Kine, gdje se žad izuzetno cijenio. Od ovog tvrdog, glatkog kamena pravilo se oružje, poduđe, skulpture, muzički instrumenti, i naravno nakit, ali vrlo brzo je otkriveno i njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje, emocije, psihu i duhovnost.

 Kako djeluje žad?

Žad je najčešće zelen, ali postoje varijeteti u žutoj, narandžastoj, crvenoj, lila, plavoj, smeđoj i crnoj boji. Svaka boja ima svoje značenje i djelovanje, ali postoje univerzalna svojstva žada:

Vlada srčanom čakrom i čisto blokade oko ove regije, koje ometaju slobodni protok či energije;

Podstiče cirkulaciju krvi i limfe, obezbjeđuje ravnotežu tjelesnih tečnosti;

Smanjuje bolove u kostima, zglobovima (naročito kukovima) i mišićima;

Pomaže u slučaju neplodnosti i oboljenja kod ženskih reproduktivnih organa, olakšava porođaj;

Smiruje nerve, ublažava posljedice stresa;

Podiže samopouzdanje, uliva hrabrost, podstiče nezavisnost

 Efekat boja

Bijeli; pomaže u slučaju konfuzije i neodlučnosti, olakšava donošenje odluka, usmjeravajući nas na najkonstruktivnije rješenje

Žuti; Podiže nivo energije, otklanja depresiju. Ublažava probleme s varenjem.

Narandžasti; Olakšava komunikaciju, stimuliše pozitivne misli i emocije.

Crveni; Povezan je s ljubavlju i strašću, ali i s agresijom i bijesom. Podstiče izbacivanje negativnih osjećaja i pomaže  da se postigne mir.

Zeleni; Relaksira napete nerve, otklanja razdražljivost i pokreće proces samoiscjeljenja

Plavi; Otklanja nesanicu, poboljšava koncentraciju, donosi strpljenje. Pomaže da se uspostavi kontrola nad situacijom koja izaziva konfuziju.

Lila; Uspostavlja unutrašnju harmoniju, pomaže da se prevlada bol izazvan emotivnih gubitkom

Crni; Emituje snažnu zaštitničku energiju, koja udaljava negativne uticaje, fizičke i mentalne.

Terapija ljekovitim žadom

Ukoliko je riječ o problemu povezanom s tjelesnim zdravljem, dragocjeni kamen se stavlja na kritično mjesto, gdje se, u zavisnosti od oboljenja, drži od 30 minuta do sat vremena. Žad se može kombinovati s drugim poludragim kamenjem koje će pojačati ili dopuniti njegovo dejstvo. Ljekoviti efekat ima i nakit, pogotovo ogrlica od ovog poludragog kamena. Treba naglasiti da se žad, za razliku od ostalih kamenčića koji se koriste u kristaloterapiji, ne mora čistiti pod mlazom vode, niti ga je potrebno „puniti“ na suncu ili mjesečini, jer on, zahvaljujući finim vibracijama sam obavlja taj proces.