Začinska biljka anis: Pomaže kod raka prostate i ciroze jetre

Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Eterično ulje anisa sprječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijima. Također, ulje anisa se koristi i za vanjsku upotrebu, pa uspješno djeluje kod uništavanja vaški, ujeda insekata… U novije vrijeme koristi se u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre

Anis (lat. Pimpinella anisum), zvan još aniš, slatki januš, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin, ljekovita je i začinska jednogodišnja biljka koja potječe iz Egipta. Najbliži rođaci su joj peršun, celer, komorač, kim i korijander. Anis se u kućanstvu upotrebljava kao začin, upoterbljava se i u kozmetici ali i proizvodnji likera: u Makedoniji se od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, u Turskoj raki. Na našim prostorima poznata je aniseta, rakija sa sjemenom anisa…

No, prije svega toga, anis je vrstan  afrodizijak, jak antidepresiv, idealan diuretik, vješt stimulans, specijalan tonik itd. Njegova ljekovita moć ponosi se sa veoma dugačkim spiskom raznoraznih bolesti kojima može uspješno stati ukraj.

Za bolji san

Iskopine na Santorinu i Kreti iz XVI st. p.n.e. svjedoče o upotrebi anisa. Naime, anisom je tada začinjano vino. U VII st. p.n.e., anis je poznat kao miris, a Pitagora ga opisuje kao začin. Rimljani su, pak, anisom upotpunjavali kolače, a peciva sa anisom čak su i prinošena bogovima.

Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima – “Ako golubinjak namažemo uljem anisa, golubovi će ga sigurno prihvatiti, jer obožavaju njegov miris.” U Njemačkoj smatraju da žuna maže svoj kljun anisovim uljem i da zato može probiti i najtvrđe drvo, dok Italijani vjeruju da “Ko trlja među rukama biljku anis, neće oboljeti od padavice.”

U Engleskoj se, pak, vjeruje da željezo može puknuti kao staklo, ako dođe u dodir s anisom. Također, Englezi imaju i jednu izreku koja kaže: “Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova.” Da se uvjerite je li to istina, probajte popiti šolju anisova čaja prije spavanja.

Ljekovito djelovanje

Anis ljekovito djeluje na dva načina. Prvo (i najpoznatije) djelovanje je grijanje cijelog abdomena što pomaže kod želučanih bolova, hronične dijareje, kod povraćanja, mučnine, te dječjih želučano-crijevnih problema. Uklanja vjetrove, te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova sakupljenih u crijevima.

Drugo poznato ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz, a ujedno sprječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijima. Djelotvorne tvari anisa koje se resorbiraju u bronhijima, izlučuju se preko sluznice bronhija za razliku od ostalih biljnih tvari koje se izlučuju preko crijeva. Također, ulje anisa se koristi i za vanjsku upotrebu, pa uspješno djeluje kod uništavanja vaški, ujeda insekata, otklanjanja glavobolje.

U novije vrijeme, anis se koristi u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre. Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja (koje je slično djelovanju adrenalina) na mišićni sistem, uključujući i skeletni mišićni sistem i srce. Istraživanja su usmjerena i na stimulativno djelovanje anisova ulja na CNS (centralni nervni sistem), te na respiratorni sistem.

RECEPTI

Univerzalni čaj

Uzeti 1 kašičicu sjemena anisa i preliti s 2 dcl kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Uzimati 3 puta dnevno poslije glavnih obroka, a najbolje je između obroka i prije spavanja. Čaj se pije vruć i u gutljajima, zaslađen medom. Ovaj čaj se uzima za sva, a pogotovo za oboljenja dišnih organa. Za liječenje probavnih organa (želuca i crijeva) pije se bez meda, nezaslađen.

Napitak za ublažavanje kašlja

Uzeti 1 čajnu kašičicu sjemena anisa samljevenog u mlinu za kafu. Kuhati u jednoj šolji mlijeka, 5-10 minuta. Zasladiti medom od kadulje. Uzimati 3 puta dnevno po šolju napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.

Sirup za jačanje želuca

Uzeti 50 g samljevenog sjemena anisa i 50 g samljevenog sjemena komorača, te 25g limunove kore (suhe i istucane u prašak), 250 g kandisa ili meda. To sve staviti u 6-7 dcl vode, dobro izmiješati i začepiti. Ostaviti na toplo mjesto da odstoji 6 sedmica. Piti natašte po jednu čajnu kašičicu.

Univerzalni napitak

Uzeti 6 g praha suhog istučenog korijena anisa. Močiti u 1,5 dcl vode, 1,5 dcl vina i 2 kašike meda, 12 sati. Potom, staviti da prokuha 5 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti. Piti po 2 šolje dnevno, i to svako pola sata po jednu kašiku. Ovaj napitak je dobar za čišćenje krvi, želuca, mjehura, bubrega, za izbacivanje sluzi iz bronha, izlučivanje loših sokova iz tijela, poticanje živaca na rad, za reguliranje neurednog mjesečnog ciklusa.

OPREZ!

Sjeme anisa je vrlo slično sjemenu otrovne kukute (Conium maculatum) i trubeljke (Cicuta virosa), te je potreban veliki oprez kada je u pitanju upotreba u ljekovite ili neke druge svrhe. Trudnice, stoga, ne bi smjele uzimati anis ni u kojem obliku.
Također, neophodno je znati i da anisovo ulje može postati otrovno ako je izloženo svjetlosti i zraku. Pravilno pohranjivanje ulja u žutoj staklenoj boci s brušenim staklenim čepom, zahtijeva hladno i tamno mjesto.

SAVJET

Dobro je prije upotrebe nanijeti malo ljekovitog pripravka s anisom na kožu kako bi se provjerila moguća preosjetljivost na biljku.

(aura.ba)