ZAČINITE ŽIVOT ZAČINIMA: Uz cimet, đumbir, papriku, kurkumu i žalfiju zaboravite na stomačne tegobe i nadimanje!

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Začini – bili svježi ili suhi, bez njih bi nam hrana bila mnogo dosadnija i jednoličnija…
Nismo svi isti, pa slušajte svoj organizam, on će vam najbolje reći šta vam najviše prija.

Ponekad sa malo možemo postići mnogo. Dovoljno je da dodamo ove začine u svakodnevnu ishranu ili da njima zamijenimo nezdrave namirnice koje već unosimo, i ubrzo ćemo vidjeti i osjetiti dobre promjene. Pogledajte kako će vam ovih pet začina očistiti lice i pomoći da zaboravite na stomačne tegobe i nadimanje.

Cimet
U njemu postoje antioksidansi koji pomažu metabolizmu da uz glukozu održi nivo energije i smanji glad. Njegova antimikrobna svojstva održaće vašu kožu čistom i zategnutom, a pored toga što jača imuni sistem cimet smanjuje nadutost u stomaku. Stimuliše cirkulaciju isporučujući kiseonik i hranljive materije u kožu koja će biti sjajna i zdrava. Jedna kafena kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakše varenje ugljenih hidrata. Takođe snižava LDL (loš holesterol) od 7 do 27 odsto i holesterol u cjelosti.
Ipak, imajte na umu da je jedino cejlonski cimet ljekovit!

Đumbir
Pomaže varenju, uklanja sve stomačne tegobe, ubrzava metabolizam.
Ima veoma umirujuć efekat na kožu i čini da grčevi u stomaku nestanu. Vrlo je djelotvoran i u procesu mršavljenja, s tim što morate paziti da više od 20gr. dnevno ne unosite. Osim naglašenih diuretičnih osobina, ovaj korijen je prozvan tonikom za cio sistem za varenje. Pojačava varenje i preradu hrane u želucu te djeluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crijevnu floru.

Paprika
Nutricionisti podsjećaju da ne potcjenjujemo papriku već da je stavljamo umjesto soli u hranu jer ona sadrži ključne sastojke koji podmlađuju našu kožu.
Pored vitamina C i E ona posjeduje elemente koji odbijaju stres okoline, a odlična je kao hrana za zglobove i regulaciju stomaka.

Kurkuma
Poznato je da kurkuma olakšava digestivni trakt ali pored toga pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdravu kožu. Ono čega treba da se pridržavate je da je miješate sa crnim biberom kako bi imala što jače dejstvo i kako bi zajedno pomogli tijelu da apsorbuje sve dobro iz ishrane. Ipak, neće “leći” svakom dobro. Manje je poznato da djeluje i kao antiseptik za posjekotine i opekotine a koristi se kao i “pročišćivač” krvi.

Žalfija
Ona smanjuje bol u želucu i nadimanje stomaka. Poznata su njena blagotvorna dejstva na kožu, ten i cirkulaciju. Pored toga, odlična je za ispiranje desni, kao antiseptik.

(aura.ba)

error: Content is protected !!