Začin koji ubija parazite u tijelu: UZIMAJTE SUHI KARANFILIĆ NA PRAZAN STOMAK!

Jedan aromatični začin može da pomogne da zaštitite tijelo od parazita, otkrili su stručnjaci.

Prosto žvakanje suhih karanfilića na prazan stomak pomaže tijelu da se bori protiv ovih „napadača“, smanjuje kiselost organizma i osvježava dah. Preporuka je da svakog jutra, na prazan stomak grickate 3-4 komada ovog začina sve dok ga u potpunosti ne usitnite.

„Pošto svi imamo parazite u tijelu, suština je da im ne dozvolimo da se razmnožavaju. U tome u velikoj mjeri pomaže sušeni karanfilić koji uklanja ciste (oblik u kom mogu da se jave mikroorganizmi)“, objasnila je nutricionistkinja Julija Šarova.

Po njenim riječima, mješavina sušenih karanfilića sa mliječnim proizvodima zaštitiće djecu od nagomilavanja sluzi u organizmu. Potrebno je da sameljete nekoliko karanfilića u prah, pa ga dodate mliječnim proizvodima i pojedete.

„Mliječni proizvodi izazivaju nakupljanje sluzi u organizmu. Sluz je odlično leglo virusa, gljivica, bakterija. Recimo, ljeti djeca često jedu sladoled. Sluz se akumulira u tijelu tokom ljeta. U jesen, nastaje povoljno okruženje za oslobađanje sluzi, što izaziva curenje nosa, kašalj itd. Ali važno je znati da postoji ‘protivotrov’ za mliječne proizvode. A to je karanfilić. Savjetujem da dodate nekoliko prstohvata usitnjenog karanfilića u mliječne proizvode da bi se pokrenulo djejstvo antidota (protivotrova) u tijelu“, rekla je Šarova.

Ranije su američki naučnici potvrdili da karanfilić ima i antiseptički efekat. Eterična ulja karanfilića blagotvorno djeluju ne samo na gastrointestinalni trakt, već i sprječavaju širenje virusa i bakterija u nazofarinksu, koji izazivaju upale grla, stomatitis i druge bolesti.