Začin koji obara krvni pritisak i loš holesterol: DODAJTE GA VEČERI, PIJTE ČAJ ILI SOK

Hipertenzija je stanje zbog kojeg je obavezno obratiti se ljekaru, kako bi dao najbolju moguću terapiju, koja treba da se pije redovno i u dozi koju propisuje doktor.

Pored obaveznih lijekova, moguće je olakšati ovo stanje i uz pomoć rješenja tako što ćete svojoj ishrani dodati namirnice koje, između ostalog, blagotvorno djeluju na krvni pritisak. Jedna od njih je korijander, koji se sve češće opisuje kao čudo iz prirode kada je riječ o regulaciji povišenog pritiska.

Korijander je biljka porijeklom iz Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, mada je vrlo rano stigla i u Evropu, ali je popularna širom svijeta zahvaljujući njenom snažnom mirisu i specifičnoj aromi. Ona se koristi kako u kuhanju tako i u prženju i pečenju, a svakom jelu daje sasvim posebnu notu.

Pored toga što pruža bogat ukus, ovaj začin, poznat još kao kineski peršun, ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. Navodno, korijander je odličan prirodni antiseptik, a još čuveni starogrčki ljekar Hipokrat opisivao ga je i preporučivao kao lijek jer ima i antizapaljensko djejstvo. On snižava nivo šećera u krvi, koristi se kao protivotrov nakon trovanja hranom, a djeluje i protiv urinarnih infekcija.

Ipak, ono po čemu je korijander najpoznatiji jeste njegovo dejstvo protiv povišenog krvnog pritiska! Naime, ovaj začin obiluje vlaknima, koji blagotvorno djeluju na kardiovaskularno zdravlje, a brojan naučna istraživanja dokazala su koliko je efikasan. Prema odvojenim studijama naučnika iz Pakistana i Indije, korijander djeluje tako što snižava faktore koji dovode do bolesti srca — na prvom mjestu povišen krvni pritisak i LDL (loš) holesterol!

Jedan od mehanizama za koje je utvrđeno da koristi za to jeste njegovo diuretičko djejstvo: zahvaljujući činjenici da korijander povećava izlučivanje mokraće, on pomaže da se oslobodimo viška natrijuma iz organizma, što dalje pomaže u snižavanju pritiska.

Kako se koristi korijander?

Može se kupiti u zrnima ili u vezi, a obje verzije su vrlo efikasne. Mnogi savjetuju da, jednostavno, dodate korijander obroku makar jednom dnevno kako biste snizili krvni pritisak, a dr Vasant Lad u knjizi “Kompletan priručnik ajurvedskih kućnih lijekova” savjetuje sa se jedna kašičica korijandera pomiješa s prstohvatom kardamona i sve prelije čašom svježe cijeđenog soka od breskve, kao i da se ova mješavine pije dva do tri puta dnevno.

Sve je popularniji i korijanderov čaj, koji se priprema vrlo lako. U šolju sipajte kašičicu sjemena korijandera i to prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom procijedite i pijte. Preporučena doza iznosi dvije šolje dnevno, a savjetuje se da jednu šolju čaja od korijandera pijete između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere.