Začepljen nos najbolje liječe prirodne metode

Začepljen nos koji curi najčešće je posljedica prehlade, gripe ili alergija, pa čak i stresa, te će u tom slučaju ta neugodnost proći sama od sebe. Niske temperature, ali i začinjena hrana te hormonalne promjene također mogu izazvati da nos “procuri”. Iako je najčešće riječ o bezazlenoj smetnji, ako nos curi dulje od tri sedmice ili je popraćen temperaturom, bolom u sinusima te ako je iscjedak gust, žut ili zelen, moguće je da riječ o bakterijskim infekcijama.

Obratite se doktoru i ako nos curi samo s jedne strane, a kod djece to može biti zato što je mali objekt zapeo u nosnici. Pri curenju nosa mogu pomoći antihistamini, pogotovo ako je to uzrokovano alergijom. Lučenje sluzi vodi problemima s kašljem i iskašljavanjem jer se sekret slijeva u grlo. Pijenje puno tekućine će ga razrijediti, a pomaže izbjegavanje iritanata poput dima i nagle promjene temperature, savjetuju doktori. I ovlaživači zraka će olakšati disanje jer suh zrak suši sluz u grlu i čini ždrijelo još osjetljivijim. Začepljen nos stvara jednako neugodnosti kao i onaj koji curi.

Osim sezonskih bolesti, disanje mogu otežati i diuretici, antidepresivi, kontracepcijske pilule, pa čak i viagra. Najjednostavniji način za odčepljivanje nosa je vježba. Rekreacija potiče lučenje adrenalina, koji sužava natečene kapilare u nosu.

Nos se puše nježno i često, i to samo u maramice
Ispuhivanje nosa u grube platnene maramice ili papirnate ručnike na kožu djeluje kao brusni papir. Ako se vrh nosa upali i popuca, namažite ga s malo vazelina. Izbjegavajte kreme s mirisom.

Tretiranje nosa kod starije djece je uobičajeno
Začepljen nos kod starije djece tretira se čestim puhanjem nježnim maramicama, pijenjem mnogo tekućine, vlaženjem zraka u stanu i korištenjem slanoga nazalnog spreja.

Nazalni sprej samo je kratkoročni lijek
Iako će sprejevi sa slanom vodom pomoći očistiti sinuse, dugoročno mogu samo pogoršati problem. Rabe li se tri dana ili duže, kapilare se mogu proširiti i začepiti nos.

Najbolje je inhaliranje čaja od kadulje
Kod začepljenog nosa najbolja pomoć je inhaliranje. U apoteci potražite opremu ili se poslužite starom metodom – skuhajte čaj od kadulje i prekrijte glavu peškirom i udišite.