Zaboravna Brena i Saša Popović: KAKO JE BAJRO DŽIGAL SPASIO LEPU BRENU, A ONA GA ČASTILA SA 300 TADAŠNJIH NJEMAČKIH MARAKA

Bajro je bio vozač, na putu za Kopaonik, na poledici, čuo je vrisku i pozivanje upomoć iz provalije duboke 30 metara. U smrskanom automobilu Brena sva u krvi, članovi Slatkog greha i jedan novinar TV Beograd…. Danas Brena ne spominje Bajru, koji provodi svoje penzionerske dane u Novom Pazaru

Džigal Bajro

Bajro Džigal je 74 – godišnji penzioner i sa svojom suprugom provodi penzionerske dane u Novom Pazaru. Kad god vidi Lepo Brenu srce mu zatreperi; ne zbog njene pjesme, dugih nogu, seksipila… već zbog saznanja da joj je spasio život osamdesetih godina prošlog vijeka.

Sjeća se svakog detalja; kao da je sve juče bilo. Radio je kao dežurni vozač na Kopaoniku, gdje je Brena te prohladne decembarske večeri najavljivana kao specijalna gošća.

„Vozio sam “ZIL”. Dok sam išao iz pravca Brusa ka Kopaoniku, bilo je negdje oko 20,00 h, duboki mrak a na putu snijeg, led i debeli minus. Primjetio sam sa lijeve strane svjetla automobila u provaliji. Zaustavim autobus i spustim se do provalije. Čujem vrisku ljudi, ženski glas viče „upomoć….“

Prepoznao sam Lepu Brenu, dok ostale članove Slatkog greha nisam znao. Bila je sva u krvi i izgrebana. Dao sam joj svoju jaknu, donio peškir iz “ZIL”-a, koji sam koristio za sopstvene potrebe.

Iz svojeg vozila sam izvukao sajlu koju sam odnio do automobila i tako ih izvukao do kolovoza – sjeća se tih stravičnih prizora Bajro.
.
Mjesto gdje su Brena i članovi „Slatkog greha“ sletjeli s puta je poznato kao „opasna staza“. Oko puta je provalija duboka tridesetak metara. Nekim čudnim okolnostima Brena i njeni saputnici nisu imali teže povrede. Ali, su ostali blokirani u vozilu i prohladnoj noći, u prostoru gdje su vukovi domaće životinje. Čak dok je Bajro izvlačio slavnu zvijezdu, čulo se njihovo zavijanje.

„Iskreno i mene je bilo strah, no naš'o sam i snage i hrabrosti. Rekao sam sebi, Bajro, pa Brena je to.

Nakon što su Brena i članovi njene ekipe došli sebi, sjeli su u Bajrin autobus i stigli do odredišta na Kopaoniku.
„U tom vozilu je bio i Petar Lazović, tada najčuveniji novinar Televizije Beograd. Tražio je moje ime i prezime. Ponudio i da me časti iznosom od 300 njemačkih maraka. Odbio sam. Bitno mi je bilo samo da su oni živi i zdravi – ispričao je Bakan, kako u Novom Pazaru zovu Bajru Džigala.

Iako u zavojima i šoku, Brena je te večeri nastupila na Kopaoniku. Njihov specijalni gost bio je Bajro, smjestili su ga u VIP ložu.

– Ja bez kravate, u šoferskoj uniformi, a oko mene sve neki direktori i budžovani, kravate i sakoi. Brena i Slatki Grijeh su mi prilazili svakih 5 minuta i zahvaljivali na mojem podvigu, čak i javno saopštavali preko mikrofona svim prisutnim gostima.

U ponedjeljak, nakon završetka manifestacije, novinar Petar Lazović me poziva da budem gost Studija Beograd, no i to sam odbio. Nisam imao kravatu i adekvatno odijelo.

Nakon toga Brena se Bajri više nikada nije javila, niti ga bilo gdje spominje. Doduše, jeste ga se sjetio njen menadžer Raka Džokić. On je jednom prilikom, prolazeći pored Bajrine kuće u Novom pazaru, svarzio kod domaćina, pitao ga za zdravlje i, naravno, zahvalio mu se za sve što je učinio za Brenu i njenu ekipu.

Bajro je rođen 1945. godine na Hadžetu (Novi Pazar).Nikada nije posjećivao ljekara. Provodi penzionerske dane, nakon četrdeset godina radnog staža u “Sekciji”, u kojoj je početo raditi davne 1965. godine. Za „ZIL“ je počeo voziti 1980. godine. Ne zamjera Breni što ga se ne sjeća i ne spominje…. (E.M./Aura.ba)