Zaboravljeni narodni lijek: EVO ŠTA SVE LIJEČI LIST KUPUSA

Svi mi znamo da hrana koju svakodnevno konzumiramo sadrži visok nivo raznih hranjivih materija i doprinosi našem zdravlju. Zato je i jedemo, zar ne? Neke od zdravih namirnica imaju ljekovita svojstva kad se konzumiraju. Neke, pak, imaju ljekovita svojstva i kad se nanesu direktno na kožu.

Da li ste znali da je jedna od najboljih namirnica koja se nanosi na kožu kupus? Vjerovali ili ne, obloge od kupusa su uobičajene u kućnoj medicini, a izuzetno su djelotvorne. Otkrijte šest internih i eksternih načina na koji možete koristiti kupus da iscijelite vaše tijelo na iznenađujućo način.
Interno korišćenje

Samo dodajte kupus u vašu omiljenu supu ili kuhajte zajedno sa povrćem i možete iskoristiti njegova nevjerovatna ljekovita svojstva. Takođe, možete ga jesti sirovog, u salati, ali i u kombinaciji sa mrkvom i jabukom, koje dodatno pojačavaju korisna svojstva kupusa.

Srčane bolesti
Kupus takođe sadrži tocijanin, polifenol koji se rastvara vodom i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare, sprječava nastanak tromba i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. Na taj način kupus zapravo sprječava nastanak srčanih bolesti i srčanog udara. Iz ovog razloga bi trebalo da konzumirate barem dvije kašike kuhanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno.

Problemi sa varenjem
Kupus sadrži visok nivo kalijuma koji balansira nivo tečnosti u tijelu. On takođe sadrži dosta vitamina C i antioksidanata koji štite ćelije od toksina i slobodnih radikala, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalijum, magnezijum, kalcijum…
Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuhanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja dijareje, stomačnih čireva i konstipacije. Sa druge strane, fermentisane vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu koristiti za liječenje sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva i infektivne dijareje.

Eksterno korištenje
Možda zvuči čudno ali je istinito – nanošenje kupusa na rane zaista vam može pomoći da ih izliječite. Ovo treba da znate:

Urasli nokti na nogama
Mnogi ljudi koriste kupus da bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i spriječili infekciju. Samo trebate da obmotate nekoliko listova kupusa oko tog nožnog prsta i pričvrstite ih zavojem. Zatim zavoj prekrijte čarapom i ostavite da djeluje preko noći. Skinite zavoj ujutru i ponovite proceduru naredne noći. Nakon što ujutru skinete zavoj, potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata.