Zaboravljena ljepota iz divljeg kestena

kestenDivlji kesten je zbog svoje ljepote omiljeno i rado viđeno stablo u parkovima svuda po svijetu. Iako ima nejestive plodove, kora i cvijet divljeg kestena se decenijama koriste u narodnoj medicini. Divlji kesten može učiniti mnogo za vašu ljepotu…

LOSION ZA KOSU: ogulite i usitnite 50 gr divljeg kestena, stavite u 1 litru vode i pustite da kuha 15 min. Procijedite kroz gazu i nanesite losion na vlažnu kosu odmah nakon pranja. Tanini iz divljeg kestena vratit će čvrstoću kosi. Losion treba nanositi bar dva puta sedmično tokom mjesec dana.

MASKA ZA LICE OD KESTENA: nekoliko kestena očistite od ljuske i sameljite. Pomiješajte sa kašičicom meda i nanesite na lice. Poslije 10 minuta masku isperite mlakom vodom ili još bolje čajem od sljeza.

Zbog velikog postotka škroba, ali i vitamina B skupine i vitamina P ta maska pogoduje masnom tipu kože.

ULJE DIVLJEG KESTENA: Uljani preparat cvijeta divljeg kestena idealan je za sanaciju opekotina od sunčanja, protiv pjega na licu, a koristi se i u slučaju proliva, te za jačanje organizma.

Ulje se spravlja tako što se 100 g sitno isjeckanog cvijeta kestena i 50 g cvijeta kamilice potopi u litar biljnog ulja i uz blago vrenje vode ehstrahuje 3 sata (na oko 60 stepeni). Poslije cijeđenja kroz gazu ulje se razlije u čiste flaše od tamnog stakla i čuva se na tamnom i hladnom mjestu. U ovom slučaju može se očuvati ljekovitost azulena iz kamilice.

ZA LIJEPE I ZDRAVE NOGE: Treba ubrati deset većih plodova divljeg kestena, sitno samljeti i dodati jednu čašu alkohola.

Dobijenu smjesu izliti u staklenu posudu i staviti da odstoji na sunčanom mjestu 7-8 sedmica.
Nakon toga ocijediti i blagom masažom utrljavati svakodnevno na oboljela mjesta ako imate proširene vene, ili povremeno za bolju cirkulaciju, što će djelovati preventivno protiv strija i celulita. Zahvaljujući ovom ekstraktu, lijepe noge su neizbježne.

SAVJET +

U narodnoj medicini zabilježeno je da plodovi divljeg kestena neutraliziraju zračenje, pa se savjetuje po nekoliko plodova držati u blizini televizora, kompjutera, a protiv bolova u leđima, po nekoliko plodova povremeno staviti u stražnji dio hlača.

(aura.ba)