Zaboravite na “šarene pilule”: Protiv glavobolje žvaćite žvake, zagrizite hemijsku olovku, pijte Coca-Colu…

Većina ljudi poseže za medikamentima kako bi zaustavila glavobolju. Oni uglavnom daju rezultate, ali svi znaju da nije dobro stalno se oslanjati na “šarene pilule”.


Otkrivamo vam kako da se rešite glavobolje na potpuno prirodan način.

Voda

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka glavobolje. Stručnjaci tvrde da je čak 70 odsto glavobolja uzrokovano dehidracijom.

Ako često boravite u klimatizovanim prostorima, putujete automobilom ili autobusom, trebalo bi uvijek da pijete dodatnu količinu vode. Voda je najbolji prirodni lijek za glavobolje.

Čaj

Popijte šoljicu čaja od lavande zaslađenog medom. Čaj treba piti kašikom, kao da jedemo supu. Lavanda opušta živce i mišiće pa će odlično delovati na glavobolje uzrokovane stresom.

Ako pijete čaj kašiku po kašiku, usporavate organizam, smanjujete napetost i opuštate mišiće lica.

Jabuke

Ako se jabuka jede cijela bez ljuštenja, ona pomaže kod glavobolje. Jabuku treba gristi, a ne sjeći nožem.

Jabuka sadrži nutrijente koji će povoljno djelovati na glavobolju. Razlog griženja jabuke je istezanje mišića vilice. Tako se smanjuje napetost u svim mišićima na glavi.

Olovka

Zagrizite poprečno hemijsku olovku, širom otvorenih usta, i držite je nekoliko minuta. Držanje usta otvorenih opustiće napetost u mišićima.

Ovo će djelovati protiv glavobolje slično kao jabuka, ali ako ste u kancelariji i ako imate olovku i dvije čaše vode, velike su šanse da će vas glavobolja popustiti.

Začini

Začini su jako djelotvorni kod ovog problema. Napravite supu i začinite je peršunom, ruzmarinom, majoranom, stavite nekoliko karanfilića i malo više bibera. Jedite je što topliju možete. Ovakva supa posebno liječi sinusne glavobolje.

Sok

Popijte flašicu tek otvorene koka-kola. Ona je jedan od popularnijih lijekova za glavobolju, ako ste na izletu ili niste u prilici da popijete lijek. Mehanizam djelovanja nije poznat.
Koka-kola se u početku prodavala u malim staklenim bočicama u apotekama, kao lijek za mnoge bolesti. Naravno, recept se znatno promijenio od taga, ali očito je da su neki mehanizmi djelovanja ostali.

Masaža

Masirajte čelo i područje sljepoočnica eteričnim uljem nane. Nana hladi mjesto koje se masira, a masaža i miris dodatno opuštaju cjelokupno tijelo.

Ovo je izvrstan lijek protiv glavobolje. Ako masiranje sljepoočnica ne pomaže, dodatno izmasirajte vrat i ramena razrijeđenim uljem.

Na obrvama se nalazi nekoliko akupunkturnih tačaka, čija će masaža svakako pomoći u ublažavanju glavobolje.

Žvake

Žvaćite žvakaće gume. Ovaj savjet najbolje djeluje kod sinusnih glavobolja i onih koje su uzrokovane začepljenim disajnim putevima. Mentol odlično pročišćava sinuse i nos i olakšava glavobolju.