Zaboravite na “fast food”! Ova namirnica je zdravija i brzo ćete pobijediti glad

Opet ste od kuće na posao otišli bez doručka? Još jedan dan na poslu bez dovoljno vremena za mirnu pauzu za ručak? Borite li se protiv iznenadne gladi velikim sendvičem bogato “nafilanim” suhomesnatim proizvodima, masnim sirom i istim takvim preljevom.

“Nepotrebno je isticati da je takav obrok prepun kalorija, kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna, a preljev je od remulade na bazi majoneze ili visokokaloričnog sira”, kaže berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow, koja vodi vrlo popularan blog o prehrani.

Kada je posrijedi prehrana “s nogu” na koju smo često prisiljeni, blogerica ima tri savjeta kojih biste se po njezinu mišljenju trebali pridržavati.

“Najčešće se u blizini nalazi i supermarket ili neka manja trgovina koju biste trebali potražiti. Ondje možete kupiti zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća”, kaže Tschernigow, koja osobno favorizira cherry paradajz.

“Hrana je u takvim trgovinama najčešće već zapakovana. Brzim pregledom popisa sastojaka ustanovit ćete što ćete unijeti u organizam, za razliku od obroka koje kupujete u pekarama ili snack barovima. Što je popis kraći i razumljiviji, proizvod je kvalitetniji.”

No onima odvažnijima insajderski prijedlog Sare Tschernigow je – dječja hrana.

“Da, dobro ste pročitali. U trgovinama možete pronaći staklenke s usitnjenim bananama, mangom ili jabukama. Dakle, jednostavan voćni pire. Kašice su to najčešće poput smoothieja i nisu preslatke, s obzirom na to da hrana za bebe i malu djecu rijetko sadrži aditive”, kaže Tschernigow.

Nutricionistica u svojoj torbi uvijek nosi praktičan set pribora za jelo za kampiranje koji ne zauzima puno prostora. Kako da osobe koje ne vole voće i povrće spriječe iznenadnu glad?

“Odgovor je jednostavan: mješavinom orašastih plodova i sušenog voća. Te su namirnice zasitne i pune zdravih masnoća poput omega-3 masnih kiselina”, kaže Tschernigow te preporučuje da se pojede onoliko orašastih plodova i sušenog voća koliko ih stane u šaku.

I još jedan trik. Sarah za prvu pomoć u slučaju gladi u torbi uvijek nosi tvrdo kuhano jaje koje je, kako ističe, zasitnije od kruha od cjelovitog zrnja.