Zaboravite na čips! Ova grickalica je puno ukusnija i zdravija

Prava tršlja ili pistacija je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 metara i listove duge od 10-20 cm. Prirodno stanište mu je jugozapadna Azija, no itekako je popularan i kod nas, da ne spominjemo kako su se ljudi hranili pistacijom još u doba paleolitika. Kao što znate, upotrebljava se u sladoledu i nekim drugim slasticama, a odličan je i kao grickalica. Sadrži 50% masnog ulja, 20% bjelančevina, 20% ugljikohidrata, 2% vlakna te mnoštvo kalija, kalcija, magnezija i željeza pa je svakako neusporedivo bolja opcija od čipsa. K tome još snižava kolesterol te smanjuje rizik od srčanog udara. Morate priznati, prema ovom plodu, odnosno grickalici, koja je ime navodno dobila po jednom perzijskom kralju, čips je čista nula, a ako je bio dobar za kraljeve, kako neće biti dobar za nas.


Pistacija je dostupna u trgovinama tokom cijele godine pa zaista nemate ispriku da ju ne koristite, a odlično je i to što možete pronaći slane i slatke plodove ove biljke, kako one u ljusci, tako i bez nje. Osim za unutrašnjost vašeg organizma, čuda će učiniti i izvana pa ćete od pistacija imati lijepu kožu koja je otporna na vanjske utjecaje, a svi znamo koliko ih zimi ima – vjetar i hladnoća vani, a grijanje koje isušuje unutra.

Odlična je i kao izvor energije pa će vas umjesto one težine koju osjećate nakon što slistite vrećicu čipsa, pistacija podignuti, a sigurno će vam biti drago i kada čujete da ima manje kalorija od ostalih orašastih plodova, kao i to da je odlična za jačanje imuniteta, a isti vam u ovom periodu godine itekako treba.