Žablji specijaliteti za ljude bez predrasuda

Žablji bataci su u Francuskoj specijalitet, a Italijani su prozvani “žabarima” jer se redovno hrane ovim životinjama. Međutim, prva zemlja koja je lansirala ovaj specijalitet je Engleska. Arheolozi su otkrili da je na ostvru meso žaba korišćeno u pripremanju hrane još prije 8.000 godina. Evo nekoliko svjetski poznatih žabljih specijaliteta

Žablji rižoto

POTREBNO JE: 24 žabe (dvije dužine), maslinovo ulje, bijeli luk, pire od paradaiza, lovorov list, sol, biber, sirće, ljuta neretvanska paprika, voda, riža.

U tavi na maslinovom ulju propirjajte bijeli luk, dva lovorova lista i ljutu neretvansku papriku. Kada bijeli luk blago porumeni, dodajte dvije kašike pirea od paradaiza, sol, biber, tri decilitra vode i kada sve prokuha, dodajte žabe. Kad žabe budu napola gotove, dodajte sirće i rižu. Kuhajte 10 do 15 minuta.

Žablji brudet

POTREBNO JE: 500 grama žabljih krakova, crveni luk, bijeli luk, koncentrat paradaiza,  crno vino, sok od limuna, ljuta paprika.

Očišćene žabe poškropite limunovim sokom. U posudi na maslinovom ulju zažutite crveni luk, dodajte bijeli luk, i malo peršuna.

Dodajte žabe, koncentrat paradaiza, sol, biber, ljutu papriku i zalijte vinom. Kuhajte trideset minuta bez miješanja.

Pohovane žabe

POTREBNO JE: 24 žabe, 5 jaja, brašno, limun, tartar umak, ulje, sol.

Žabe dobro posušite i posolite, zatim ih uvaljajte u brašno i već ubaćena jaja. Stavite ih u dobro zagrijano ulje i pohajte dvadesetak minuta.Poslužite na plitici uz dodatak tartar umaka i limuna. (aura.ba)

Komentari

komentara