Za zdravu i lijepu baštu iskoristite stare novine, koru od banane, aluminijsku foliju…

Koji su najbolji savjeti za zdravu i lijepu baštu saznajte u nastavku.

Novinska hartija – sjajna zaštita za tlo

Položite nekoliko listova novina preko tla, a to zatim pokrijte malčom. Novine će vam pomoći zadržati vlagu i suzbiti izbijanje korova.

Dodajte mokar, narezani novinski papir u kompost kako biste uklonili neugodne mirise.

Čaj je prirodna hrana za biljke

Zaljevajte paprat i biljke koje vole kiselost poput hortenzija ohlađenim skuhanim čajem – za predivan izgled lišća.

Za dodatnu pomoć, pospite korišteno ili novo lišće čaja oko biljke i pokrijte ga malčom – kada je budete zaljevali, nutrijenti iz čaja prodrijet će u tlo.

Kora od banane protiv lisnih vaši

Držite lisne vaši dalje od vaših ruža tako što će te osušenu i narezanu koru banane zakopati 2,5 do 5 cm duboko oko baze biljke (ako kora ostane u komadu, to će privući životinje koje će je iskopavati).

Ako želite više leptira u svom vrtu, na povišeno mjesto stavite prezrelu bananu ili neko drugo voće. Neka to mjesto bude iznad nivoa glave i ne na centralnom mjestu bašte, jer će to privući i pčele i ose.

Aluminijska folija odvraća bube

Pomešajte trakice aluminijske folije s malčom i bube će ostati podalje od vaše biljke. Folija će takođe reflektovati svjetlo na biljku, čime ćete pospješiti rast.

Ako su problem ptice, objesite trake folije na biljku kako biste ih otjerali.

Sol – protiv štetočina

Riješite se puževa tako što ćete ih posuti solju.

Također možete riješiti rast korova u pukotinama staze tako što ćete napraviti mješavinu jedne šolje soli i dvije šolje vode te je direktno izliti na nepoželjne biljke.

(aura.ba)