Za zdraviji život i lakše mršavljenje isprobajte japansku terapiju vodom

Često se ističe da bez vode ne možemo živjeti te da svakodnevno treba popiti najmanje osam do deset čaša vode kako bi organizam normalno funkcionirao, jer voda je osnovni pogon za cirkulaciju, izmjenu tvari i oslobađanje tijela od toksina, a dobra je i za mršavljenje.

No, mnogi tokom dana ne popiju ni polovinu preporučene količine, pa se zbog toga često pojavljuju umor, glavobolja, pad koncentracije, letargija i neuredan probavni sustav, a s vremenom mogu nastati i ozbiljnije tegobe.

Japanci takve probleme nastoje spriječiti čim ujutro otvore oči. Tradicionalna japanska metoda za zdravlje je ispijanje barem pola litre vode odmah nakon buđenja – za pročišćavanje i probavni sistem, a time i za cijeli organizam. Naime, voda je ključna za rad probavnih organa među kojima su osobito važna crijeva, jer su “odgovorna” za gotovo 80 posto našeg imuniteta.


Voda mora biti sobne temperature
Takozvana japanska terapija vodom – koja postaje sve veći hit širom svijeta – polazi od toga da bismo trebali popiti natašte četiri čaše vode (pod čašom se podrazumijeva otprilike 1,5 decilitar). Naime, rani jutarnji sati smatraju se “zlatnim satima” u kojima voda pomaže u rješavanju raznih zdravstvenih problema, uključujući i skidanje suvišnih kilograma odnosno mršavljenje. Voda mora biti sobne temperature ili mlaka, a valja je popiti prije bilo koje druge jutarnje aktivnosti. Nije nužno ispiti četiri čaše zaredom nego između svake čaše možete pričekati nekoliko minuta. Sljedeća je preporuka da operete zube, a potom ništa ne jedete ni ne pijete najmanje 45 minuta. Možete nastaviti u uobičajenom prehrambenom ritmu (što podrazumijeva redovite obroke), no tako da nakon svakog obroka ništa dodatno ne jedete ni ne pijete barem dva sata.

Pomoć kod raznih tegoba
Starijim osobama te onima je ozbiljnijo narušeno zdravlje, kao i onima koji tek započinju s takozvanom japanskom terapijom vodom, preporučuje se da isprva piju samo jednu čašu natašte, a s vremenom postupno povećavaju količinu vode. Navodi se, da bi ovakvo ispijanje vode trebalo postati trajnom, svakodnevnom navikom, a provodi se i u raznim kurama ovisno o zdravstvenoj tegobi. Kažu da, među ostalim, pomaže kod glavobolje te općenito bolova u tijelu, artritisa, srčanožilnih i dišnih tegoba, dijabetesa te da smiruje upale, kao i probavne i menstrualne tegobe.

Premda je japanska terapija vodom slična načelima tradicionalne ajurvedske i kineske medicine o pijenju mlake vode natašte, te se doima neškodljivom i navodno nema nikakvih nuspojava osim pojačane potrebe za mokrenjem, česta su upozorenja da ne valja na svoju ruku uzimati veće količine tekućine odjednom, osobito ako imate problema s bubrezima i tlakom.

Voda se pije kroz cijeli dan
Također valja uzeti u obzir da tradicionalna japanska pravila pijenja vode do nas dolaze u pojednostavljenim i populariziranim verzijama, dok u stvarnosti ne mogu biti “univerzalna” nego bi se trebala prilagoditi svakoj osobi prema zdravstvenom stanju. Tu je i činjenica da na međunarodnim znanstvenim platformama, na kojima se objavljuju relevantna svjetska istraživanja, nema dokaza da takozvana japanska terapija vodom liječi spomenute bolesti i tegobe.

No, japanski odnos prema vodi svakako može biti podsjetnik da bismo trebali uzimati više čiste vode, a što manje gaziranih i zaslađenih napitaka, te da se voda treba piti ravnomjerno cijeli dan, a ne samo kad smo žedni – jer žeđ znači da smo već dehidrirani.