Za hranu koja je slatka i ljapljiva, pa tako i za grožđe, smatralo se da prouzrokuje kvarenje zuba.
Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da neka jedinjenja iz ovog voća suzbijaju razvoj bakterija u usnoj duplji, odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni.
Grožđe sadrži fruktozu i glukozu ali ne i saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.
Ono, takođe, sadrži polifenole i fitonutritijente koji imaju snažno antioksidantsko djelovanje i koji štite oči od degenerativnih promjena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprječavaju slabljenje vida. Pored toga, suho grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-akrotena i akrotenoida, koji, takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju očiju.
Oleanska kiselina, koja se nalazi u njegovom sastavu, važna je za zdravlje desni i zuba jer smanjuje rizik od nastanka zapaljenja desni, karijesa i propadanja zuba. Ipak, to nije sve. Suho grožđe podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz ostalih namirnica koje se unose tokom dana i time doprinose jačanju imunog sistema.